Ministrul Mediului va gestiona patru componene aferente Planului de Redresare și Reziliență al României: managementul apei, cu un buget de 1,462 miliarde de euro, păduri și protecția biodiversității, cu un buget de 1,173 miliarde de euro, digitalizare în domeniul mediului, cu un buget de 42 milioane de euro, și managementul deșeurilor, cu un buget de 1,239 miliarde de euro.
”Managementul apei este un domeniu foarte important, vom avea peste 1 miliard de euro buget pentru dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare în România. Avem infringement la acest capitol şi avem nevoie rezultate concrete, ca să demonstrăm Comisiei că suntem în măsură să tratăm aceste probleme aşa cum trebuie”, a spus Tánczos Barna.
Acesta a adăugat că pentru partea de protecţie a biodiversităţii România are la dispoziție peste 600 de milioane de euro pentru împăduriri şi sute de milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitat, pentru protejarea pajiştilor cu înaltă valoare genetică.
„Managementul deşeurilor este a treia componentă care beneficiază de fonduri: pentru platformele de depozitare voluntară a deşeurilor nemenajere (cele care nu se ridică de către firmele de salubrizare) şi aici vom avea peste 500 de primării care vor putea beneficia de finanţare pentru a realiza asemenea platforme; vom finanţa, de asemenea, 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deşeurile din construcţii, deşeurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deşeurile periculoase, toate deşeurile care ulterior pot ajunge la reciclare şi pot reintra în circuitul economic”, a mai spus ministrul mediului.
Referitor la componenta de digitalizare pe care o va gestiona, acesta a precizat că din bugetul disponibil de 48 de milioane de euro se va dezvolta sistemul SUMAL și se vor digitaliza mai multe servicii care intră în sfera ANPM.
Tánczos Barna a participat, marți, la semnarea acordurilor de finanțare între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministerele coordonatoare de reforme aferente PNRR care contribuie la tranziția verde și sprijină obiectivele României privind decarbonizarea și tranziția energetică, astfel cum sunt prevăzute în planul național privind energia și clima.
Măsurile de sprijinire a obiectivelor privind schimbările climatice prevăzute în PNRR se ridică la aproximativ 12 miliarde euro, respectiv 41 % din suma totală alocată prin plan.