Ministerul Mediului începe campania de împădurire. Romsilva va planta 26 milioane de puieți și va regenera 12.087 hectare

Ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat vineri la o acțiune de plantare pe raza Ocolului Silvic Bacău, cu ocazia Lunii Plantării Arborilor, marcată anual între 15 martie și 15 aprilie. În cadrul acțiunii de astăzi, pe o parcelă de 1,5 hectare vor fi plantați 3.750 de puieți forestieri de plop alb și plop negru.

„Luna Pădurii este un bun prilej să recunoaștem beneficiile pădurii pentru noi și mediul înconjurător, dar și importanța acesteia prin prisma produselor pe care le obținem de pe urma ei. Pădurile sunt reziliente la schimbările climatice, ale căror efecte devastatoare le resimțim cu toții, fie vara, când am traversat săptămâni întregi de cod roșu de caniculă, apoi inundații, furtuni sau alte fenomene meteo extreme. Totodată, ritmul în care exploatăm trebuie susţinut de cel în care plantăm, replantăm şi regenerăm pădurea. Astăzi ne aflăm într-un șantier de împădurire de pe raza Ocolului Silvic Bacău și vom planta specii adaptate la această zonă, plop alb și plop negru. Vom planta o pădure de luncă, ce va avea un rol complex, nu doar de mediu, ci și unul social: o destinație accesibilă băcăuanilor, pentru plimbări, relaxare”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, apelor și pădurilor.

„Mă bucur că astăzi aducem un omagiu multor ani în care silvicultorii plantează zi de zi și cred că e important să spunem că în România se plantează  multe milioane de arbori în fiecare an. Nu este o excepție anul acesta, este doar un moment în care sărbătorim această tradiție. Îi sărbătorim pe silvici și le suntem recunoscători pentru munca pe care o fac. (…) Pădurile nu mai sunt doar un furnizor de lemn, ele trebuie să asigure servicii, trebuie să asigure recreere, sunt esențiale pentru deconectarea oamenilor de la ritmul vieții mult prea stresant și mult prea activ”, a subliniat Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

În cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va planta circa 26 milioane de puieți forestieri și va regenera 12.087 hectare în fondul forestier proprietatea publică a statului.

Din acestea, 8.102 hectare vor fi regenerate natural, iar alte 3.985 hectare vor fi regenerate artificial, prin lucrări de împăduriri. De asemenea, în fondul forestier de stat se vor efectua lucrări de completări curente în plantații pe 2.381 hectare, precum și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe alte 726 de hectare.

Bugetul alocat în acest an pentru efectuarea tuturor lucrărilor de împăduriri, completări în plantații, refaceri a plantațiilor calamitate, de întrețineri ale plantațiilor și a suprafețelor regenerate natural este de circa 296 milioane de lei.

În ceea ce privește campania de împăduriri de primăvară din acest an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va regenera 9.021 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 6.421 hectare prin regenerări naturale și 2.600 hectare prin lucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.964 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe alte 465 hectare. Pentru toate aceste lucrări derulate în campania de împăduriri de primăvară vor fi utilizați circa 23 milioane de puieți forestieri produși în pepinierele silvice proprii.

Totodată, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,  beneficiază de sume consistente din PNRR pentru componenta Păduri și Protecția Biodiversității: peste 430 milioane euro pentru împăduriri și reîmpăduriri, 30 milioane euro pentru păduri urbane, 50 milioane euro pentru pepiniere.

În această perioadă, sunt deschise mai multe apeluri de proiecte pentru investiții în împăduriri, reîmpăduriri și păduri urbane. Primul apel este dedicat  sprijinului pentru investiții în noi suprafeţe ocupate de păduri, iar prin cel de-al doilea apel, se acordă finanțare pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale. Totodată, există fonduri prin PNRR pentru crearea de păduri urbane.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri