Perioada de închiriere a plajelor de pe litoral ar putea fi extinsă la zece ani

Perioada de închiriere a plajelor de pe litoral ar putea fi extinsă de la doi ani, cât este în prezent, la zece ani. Ministerul Mediului, apelor și pădurilor a publicat în acest sens, în consultare publică, pe site-ul ministerului, Hotărârea pentru modificarea și completarea anexei la Hotărârea  Guvernului nr. 183/2020 privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”.

„În urma întâlnirii de luna trecută pe care am avut-o cu reprezentanții operatorilor din turism, iată că ne ținem de promisiune și am identificat soluţiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor. Astfel, am inițiat acest act normativ care reglementează, printre alte așpecte și extinderea perioadei de închiriere a sectoarelor de plajă, la 10 ani, ceea ce va duce la stabilitate şi predictibilitate în desfăşurarea activităţilor turistice. Totodată, sper ca și operatorii plajelor să se țină de promisiune, la rândul lor, și să ofere servicii de mai bună calitate pe litoralul românesc, la prețuri mai accesibile”, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Necesitatea acestei modificări se datorează interesului social național generat de asigurarea condițiilor optime în sezonul estival, precum și de situația costurilor aferente dotărilor de plajă din sarcina operatorilor economici, astfel încât să permită o bună desfășurare a activităților specifice sezonului turistic estival.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române”, asigură administrarea în bune condiții și exploatarea optimă a suprafețelor de plajă turistică de la Marea Neagră, susceptibile de închiriere, precum și îndeplinirea condițiilor privind realizarea funcției turistice a acestor bunuri aparținând domeniului public al statului.

În luna februarie a acestui an, ministrul Mediului, apelor și pădurilor a participat la recepția lucrărilor pentru Lotul 4 – Agigea și Lotul 5 – Eforie, din cadrul Proiectului de reducere a eroziunii costiere și extinderea plajelor din sudul litoralului românesc.

Altfel, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) anunță că lucrările pentru reducerea eroziunii costiere nu se vor desfăşura pe plajele turistice, în timpul sezonului estival, iar constructorii vor trebui să elibereze zona până la debutul acestuia. Astfel, depozitele de nisip şi drumurile temporare vor fi desfiinţate, pentru ca plajele să poată fi folosite de turişti, pe timpul verii.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a arătat, într-un comunicat de presă, că a prevăzut în contractele semnate cu antreprenorii/ constructorii ca, pe durata sezonului estival, în cadrul proiectului de importanţă naţională ”Reducerea eroziunii costiere faza II” să nu se execute lucrări în zona plajelor turistice.

”În conformitate cu prevederile contractelor de proiectare şi execuţie lucrări, în extrasezon, suprafeţele de plajă (şantierele) sunt predate către antreprenori pentru execuţia lucrărilor aferente proiectului, însă în sezonul estival aceştia nu au dreptul de a lucra în zona plajelor turistice şi au obligaţia să elibereze zona plajelor, astfel încât activităţile specifice să poată fi derulate corespunzător”, precizează ABADL.

În prezent, specialiştii din cadrul ABADL monitorizează derularea activităţilor de pe toate şantierele cuprinse în cadrul loturilor 7 – Olimp, 8 – Jupiter-Neptun, 9 – Balta Mangalia-Venus-Aurora. De asemenea, au avut loc discuţii cu antreprenorul Van Oord Dredging and Marine Contractors despre starea actuală a suprafeţelor de plaje şi pregătirea acestora pentru a putea fi predate operatorilor economici în conformitate cu prevederile contractelor de închiriere.

”Plaja aferentă loturilor 7, 8 şi 9 este una îngustă şi fragmentată, ce a necesitat înfiinţarea de drumuri temporare, constituirea de multiple depozite de materiale şi anrocamente utilizate pentru execuţia structurilor costiere. Conform menţiunilor antreprenorului acestea vor fi desfiinţate/mutate în afara plajelor, pentru a permite derularea sezonului estival, respectiv utilizarea plajelor de către turişti. Desfiinţarea depozitelor este urmată de dezafectarea drumurilor temporare şi amenajarea/afânarea mecanizată a suprafeţei de plajă, astfel încât, aceasta să poată fi utilizată turistic”, au arătat reprezentanţii Administraţiei.

Ei au menţionat că, în prezent, suprafeţele de plajă sunt ocupate parţial de drumurile temporare înfiinţate pentru execuţie, dar deja se lucrează la dezafectarea acestora în zona Venus şi Olimp.

”Având în vedere că până la debutul sezonului estival, când antreprenorul trebuie să oprească lucrările pe şantier conform cerinţelor beneficiarului (Caiet de Sarcini) şi să elibereze plajele turistice, mai sunt 50 de zile, considerăm că este suficient timp ca antreprenorul să ia măsurile necesare pentru ca suprafeţele de plajă să fie utilizate în condiţii de siguranţă de către turişti. Menţionăm că, urmare a desfiinţării vechilor structuri, dispunerea suprafeţelor de plaje a suferit modificări însă profilul transversal la linia ţărmului este cel natural. De asemenea, în zona cordonului litoral Venus-Saturn, a fost constituit un depozit de nisip (din nisipul existent anterior, pentru a putea compensa procesul de eroziune şi a asigura suprafeţe de plaje cat mai potrivite activităţilor turistice”, au explicat aceştia.

Plajele din staţiunile Saturn şi Mangalia vor fi exploatate şi în acest sezon estival ca în anii precedenţi, având în vedere că nu au fost iniţiate lucrările de reducere a eroziunii costiere.

spot_img

Ultimele știri