Ministerul Mediului si Padurilor a finalizat planul de management pentru Parcul National Retezat, menit sa asigure conservarea biodiversitatii si a peisajului in aceasta zona protejata.
Primul obiectiv al planului de management este cresterea sau mentinerea populatiilor de animale si plante, a habitatelor din zonele cu protectie stricta si cu protectie integrala, precum si limitarea impactului uman in celelalte zone din parc.
Noul document mai vizeaza mentinerea si conservarea caracteristicilor geologice si a frumusetii peisajului, controlul activitatii de utilizare a resurselor din Parc, incurajarea comunitatilor locale, promovarea unui turism care sa nu afecteze negativ Parcul, precum si educarea publicului.
Planul de management nu propune dezvoltarea infrastructurii rutiere si de acces prin construirea unor trasee noi, ci ia in calcul doar caile de acces existente. Accesul turistilor in Parc este permis doar pe cele 27 de trasee existente, care sunt omologate si marcate. Cabanele, pensiunile turistice si partiile de schi deja existente vor fi mentinute, dar realizarea de constructii noi, cu exceptia celor de utilitate publica, este interzisa.
Pentru cresterea gradului de informare si constientizare a populatiei, se preconizeaza dezvoltarea unor programe educative si a unor tabere scolare.
Parcul National Retezat este o componenta a retelei ecologice europene Natura 2000, fiind declarat sit de interes comunitar.
Mihai Diac
Citeste si: Parcul National Retezat tot mai aproape de cele 7 noi minuni ale lumii; Tabara de rangeri juniori in Retezat; Diploma europeana pentru Parcul National Retezat