Tabara de rangeri juniori in Retezat

Un grup 16 copii si adolescenti au luat parte la o tabara intensa de instuire pentru a deveni rangeri juniori pentru Retezat. Tabara, care a avut loc in perioada 10-16 august, s-a desfasurat la Centrul de vizitare Nucsoara al Parcului National Retezat.

Tabara a fost organizata de Administratia Parcului National Retezat si Asociatia de Turism Retezat si coordonata de Florin Halastauan, Daniel Tataru si Alin Ivascu- rangeri seniori la Parcul National Retezat.

Pentru sase din cei 16 aspiranti, costurile taberei au fost acoperite de Fundatia pentru Parteneriat, Mol Romania si Administratia Parcului National Retezat. Pentru ceilalti, costurile au provenit din fonduri private.

Invata de la cei mai buni

Programul rangerilor a fost foarte incarcat. Intre exercitiile de inviorare obligatorii dimineata si plecarea la culcare, ei au facut tot felul de lucruri interesante.

Dupa excursia la Cetatea Colt, au urmat lectii de montare a cortului, pregatire a rucsacului pentru munte si sfaturi pretioase despre ce trebuie sa faci ca sa nu-ti pui viata in pericol.

Florin le-a povestit copiilor ca un barbat a murit inghetat in noaptea de 14 august, cu doi ani in urma, fiindca s-a ratacit si l-a prins noaptea insuficient echipat.

In Retezat vremea este foarte schimbatoare, temperatura poate scadea sub 0 grade Celsius chiar si vara, de aceea e important sa stii sa montezi cortul in mod corect, sa ai haine potrivite si sa nu te abati de la traseele marcate, ca sa nu te ratacesti.

Dupa teorie, au urmat demonstratiile practice, coordonate de Daniel care are o rabdare infinita cu copiii.

Alin i-a invatat apoi sa citeasca o harta si sa se orienteze folosind harta si busola. Toate acestea le vor fi de folos la cautarea de comori, in imprejurimile bazei taberei.

„Am vrut neaparat sa gasesc comoara si am intrat intr-o mocirla de era sa raman fara papuci” spune Arthur, un piticut nazdravan si cel mai mic din tabara care, de grabit ce era sa gaseasca comoara, n-a mai tinut cont de indicatiile de pe harta.

A urmat apoi o noapte de supravietuire in bivuac, in mijlocul naturii, dupa o cina haiduceasca pe cinste. Copiii au invatat si sa se catere pe stanci folosind, pentru prima oara in viata lor, echipament de alpinism.

Sandu Bulacu, cadru medical si salvamontist cu experienta, le-a aratat cum se acorda primul-ajutor in caz de accidente. Dupa ce toata lumea e suficient de bine antrenata, micii rangeri vor purcede spre centru Retezatului, la lacul Bucura.

Parerea specialistilor

„Consider ca aceste tabere sunt cel mai bun mijloc de educare a copiilor in spiritul respectului fata de natura. Natura salbatica trebuie inteleasa si protejata. Rangerii au, in primul rand, acest rol, iar micii rangeri pot transmite mai departe colegilor si prietenilor lor acest mesaj”, a declarat Mihai Gligan, presedintele Asociatiei Rangerilor din Romania, venit la Nucsoara, in trecere spre Retezat.

La sfarsitul taberei, participantii au primit diplome si titlul de Junior Ranger.

spot_img

Ultimele știri