Mari mine din Peru si Chile care aprovizioneaza intreaga lume cu metale esentiale au inceput sa pompeze apa din Oceanul Pacific pana in Muntii Anzi din cauza reducerii dramatice a resurselor de apa, accentuata de schimbarile climatice, informeaza Reuters.
Folosirea apei de mare le permite minerilor sa nu se mai bazeze pe raurile care ar putea seca odata cu topirea ghetarilor si avertizeaza ca vor fi conflicte cu fermierii din satele sarace de munte care isi procura apa din golfuri.
"Apa genereaza mereu conflicte intre mine si fermieri asa ca apa de mare este o sursa buna deoarece resursele sunt nelimitate", a declarat German Arce, care conduce Cerro Lindo, cea mai mare mina din Peru. Apa oceanelor este gratuita, mai putin transportul si tratarea.
Cerro Lindo se bazeaza in principal pe apa de mare, filtrata de instalatiile de desalinizare si trimisa apoi printr-un furtun gros in secetoasa regiune a minei din Anzi unde traiesc 700 de muncitori.
In Chile, Antofagasta Minerals va deschide in curand mina de aur si cupru Esperanza in valoare de 1.5 miliarde de dolari. Ca si mina Cerro Lindo din Peru, va fi prima mina total dependenta de apa de mare. Proiectul Esperanza situat in Atacama, unul dintre cele mai secetoase deserturi de pe glob, va pompa apa din mare printr-o conducta de 90 de mile.
O mina obisnuita are nevoie de milioane de galoane de apa pe parcursul intregii perioade de functionare, aproximativ 40 de ani. Odata cu accelerarea incalzirii globale, accesul la o sursa sigura de apa devine vital.
Mai multe mine din aproape coastelor desertice ale Chile si Peru au de gand sa apeleze la instalatii de desalinizare in cel mai scurt timp. Costurile unor astfel de sisteme de filtrare au scazut in ultimii zece ani in timp ce pretul metalelor a crescut foarte mult datorita cererii mari pe piata asiatica.
Si mina Escondida din Chile, cea mai mare mina de cupru din lume, ar putea sa extinda un sistem de desalinizare instalat in urma cu mai multi ani.
Mineritul sustine economia chiliana si peruana si produce principalele bunuri de export. Conflictele pentru apa, care degenereaza in violenta mai ales in Peru, au intarziat investitii de miliarde de dolari in noi mine.
Locuitorii saraci din muntii peruani care se tem sa piarda accesul la apa curata au intarziat un proiect chinez de minerit de 1.4 miliarde de dolari. Si grija poluarii a impiedicat desfasurarea unor proiecte canadiene de exploatare a aurului.
"Lipsa apei va duce la conflicte economice care au loc deja in Peru si va afecta dezvoltarea industriala", a declarat Alvarez Lam, specialist in schimbari climatice in cadrul guvernului din Peru.
Foto: reuters.com