Saptamana mobilitatii europene a culminat luni cu Ziua europeana fara masini, zi sarbatorita in majoritatea oraselor din Europa pentru promovarea transportului ecologic.
Primul oras din Romania care a marcat evenimentul a fost Resita, iar anul acesta o parte dintre cele 67 de orase participante au anuntat oprirea temporara a traficului in zonele cele mai aglomerate. Romania se numara printre tarile cu cel mai mare numar de orase care marcheaza aceasta zi, fiind depasita doar de Olanda (323 orase), Spania (256 orase) si Franta (134 orase).
Acest tip de manifestare a fost lansat in 2000 de catre Comisarul european Margot Wallstrom si are ca model evenimentul intitulat O zi in oras fara masina organizat in Franta in 1998. De la momentul aparitiei Saptamanii mobilitatii europene, in fiecare an s-a pus accent pe unul dintre multiplele aspecte care pot favoriza o mai buna mobilitate in transporturi si prin ajutarea persoanelor cu handicap locomotor sau asigurarea securitatii copiilor pe strazi. Daca in 1998, initiativa s-a bucurat de succes doar in Franta, doi ani mai tarziu, peste 1.000 de orase au aderat la eveniment, pentru ca in 2007 succesul pe plan european sa fie atestat de participarea a peste 1300 de orase atat din Uniunea Europeana, cat si de pe diverse continente. In 2008 se asteapta marcarea acestei zile prin diverse manifestari in peste 2000 de orase de pe tot globul. Tema propusa pentru acest an este Aer curat pentru toti.
Manifestarea a prins la public si tot mai multe tari din intreaga lume au inceput sa organizeze, la 22 septembrie, Ziua internationala fara masini. Printre acestea se numara Brazilia, Japonia si Thailanda. Anul acesta, este marcata in majoritatea tarilor lumii, in 1172 de orase. China va organiza manifestari in 108 orase, sarbatorind pentru prima data Ziua fara masini, pentru a sustine eforturile de protectie a mediului inconjurator.
Prin marcarea Zilei europene fara masini se doreste promovarea utilizarii mijloacelor de transport in comun nepoluante si care respecta principii de protectia mediului. Mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport in comun sau mersul in asociere (mai multe persoane intr-o singura masina), toate acestea duc la descongestionarea traficului urban, la reducerea poluarii si prin urmare la orase curate si conservarea resurselor naturale. In acelasi timp, rolul manifestarii este si de a constientiza membrii comunitatilor locale privind rolul pe care il au in imbunatatirea pe termen lung a calitatii vietii urbane.
Statisticile efectuate arata ca gazele de esapament sunt principala sursa de poluare a marilor orase, care afecteaza dramatic sanatatea oamenilor si contribuie semnificativ la efectul incalzirii globale. In lume, peste un miliard de oameni inspira aer foarte poluat, in special cu monoxid de carbon si dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Motoarele in functiune emit dioxid si monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, hidrocarburi, benzen, metan si aldehide. Vara, la temperaturi ridicate, hidrocarburile si oxidul de azot sunt degradate de razele ultraviolete, eliberand ozon (un gaz iritant pentru ochi si mucoase atunci cand se afla in exces la altitudini joase). Cresterea spectaculoasa a numarului de autovehicule a dus la cresterea efectelor negative asupra planetei si implicit asupra oamenilor.