Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Insula Castorilor, locul unde a reaparut un animal dat disparut din Romania

Vanat, in secolele trecute, mai ales pentru blana, dar si pentru carnea sa, castorul a disparut la un moment dat de pe actualul teritoriu al Romaniei, ultima atestare documentara a prezentei sale datand de la 1824. Dupa mai bine 180 de ani, castorul a reaparut in salbaticie pe o insulita de pe Mures, ocupand un teritoriu pe care specialistii l-au numit chiar Insula Castorilor. „Exista aici semnele caracteristice ale prezentei acestor animale, respectiv arbori doborati la inaltimi cuprinse intre 20 de centimetri si un metru, care au fost rosi sub forma de trunchi de con”, spune Ovidiu Pirv, directorul Parcului Natural Lunca Muresului.

Insula Castorilor are o suprafata de trei hectare si este situata la aproximativ 35 de kilometri in aval de municipiul Arad, intre localitatile Pecica si Semlac. Este una dintre cele 40 de insule de pe cursul inferior al Muresului, la granita cu Ungaria, din zona declarata in 2004, prin hotarare de Guvern, rezervatie naturala sub numele de Parcul Natural Lunca Muresului.

Aici traiesc 200 specii de pasari, dar si mamifere, reptile si amfibieni. Balta cu nuferi de la Prundul Mare este singura din tara unde vegeteaza natural „Nimphaea alba”. Administratia rezervatiei, care organizeaza in mod curent excursii turistice cu barcile in parc, nu vrea, insa, ca oamenii sa ajunga pe Insula Castorilor, pentru a nu pune din nou in pericol existenta speciei.

Castor romanesc sau castor unguresc?

Reaparitia castorului in Lunca Muresului nu este pe deplin explicata. In urma cu sase ani, s-a incercat reintroducerea castorului pe Mures, tot in judetul Arad, la 100 de kilometri in amonte de zona in care a aparut acum.

Intr-un habitat studiat de specialisti si considerat extrem de favorabil pentru inmultirea speciei au fost eliberate 22 de exemplare de castor aduse din Germania, insa observatiile ulterioare au aratat ca e posibil ca animalele sa fi migrat in josul raului. „Totusi, o alta varianta plauzibila este si ca insula de langa Pecica sa fi fost populata de familii de castori din Ungaria.

Intre anii 1991 si 1993, autoritatile ungare au facut populari pe raul Tisa”, spune Ovidiu Pirv. Indiferent de provenienta exemplarelor de pe Insula Castorilor, specialistii spera in inmultirea castorilor si popularea de catre acestia a intregii Lunci a Muresului. Cu atat mai mult cu cat castorii, animale erbivore supranumite „inginerii regnului animal” din cauza adaposturilor din trunchiuri si crengi de copac intarite cu pietre si namol pe care si le construiesc la marginea apei, nu afecteaza culturile agricole din apropiere. Pe Mures nu vor aparea baraje facute de castori pentru ca raul este prea lat si are un debit mare.

spot_img

Ultimele știri