Studiu: Oamenii consumă anual cel puțin 50.000 de particule de microplastic

Oamenii consumă în medie cel puțin 50.000 de particule de microplastic pe an și inspiră o cantitate similară, iar adevăratul număr ar putea fi mult mai mare, conform primului studiu de acest gen realizat până acum.

Impactul asupra sănătății al ingerării microplasticelor este încă necunocut, însă acestea ar putea elibera substanțe toxice. Unele bucăți sunt suficient de mici pentru a penetra țesuturile umane, unde ar putea declanșa reacții ale sistemului imunitar, relatează The Guardian.

Poluarea cu microplastice este cauzată de dezintegrarea deșeurilor din plastic, precum și de spălarea hainelor din fibre sintetice, uzura pneurilor și produse care conțin microparticule. Cercetătorii au găsit microplastice pretutindeni, de la aer, soluri, râuri și oceane la apă îmbuteliată, sare, bere și fructe de mare. Ele au fost identificate pentru prima oară în corpul uman anul trecut, confirmând că oamenii ingerează particulele.

Noul studiu a utilizat date de la 26 de studii precedente care măsurau cantitatea de microplastice în pește, crustacee, zahăr, sare, bere, apă și aerul din orașe.

Ei au estimat că adulții consumă aproximativ 50.000 de particule de microplastic pe an, iar copiii în jur de 40.000.

Cu toate acestea, majoritatea tipurilor de hrană și băutură nu au fost testate. Studiul a evaluat doar 15% din consumul de calorii. Alte alimente, precum pâinea, produsele procesate, carnea, lactatele și legumele, ar putea conține la fel de mult plastic, conform lui Kieran Cox, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea din Victoria, Canada.

„Este foarte probabil că vor exista cantități mari de particule de plastic în aceste produse. Numărul ar putea ajunge la sute de mii.”

În medie, apa îmbuteliată conține de 22 de ori mai mult microplastic decât apa de la robinet. O persoană care bea doar apă îmbuteliată ar consuma 130.000 de particule pe an doar din această sursă, în comparație cu 4000 în cazul apei de la robinet.

Cercetătorii nu știu încă ce se întâmplă atunci când microplasticele sunt inhalate, dar noul studiu speculează că majoritatea particulelor inhalate vor rămâne în corp. Cox a explicat că particulele ingerate prezintă un risc ridicat de expunere și că rezultatele studiului l-au determinat să își schimbe comportamentul.

„Stau departe de ambalajele din plastic și încerc să evit apa îmbuteliată pe cât posibil. Eliminarea plasticului de unică folosință din viața ta și susținerea companiilor care se îndepărtează de ambalajele din plastic va avea un impact non-trivial.”, a adăugat Cox.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri