Microferma bio, o afacere sanatoasa si la indemana

Un militar de cariera iesit la pensie a decis sa-si valorifice timpul liber investind intr-o afacere pe cat de utila, pe atat de relaxanta. La 15 kilometri de Bucuresti, Marin Dumbrava si-a deschis o microferma unde cultiva legume certificate bio pe care le vinde clientilor care s-au saturat de gustul fad al rosiilor de la supermarket.
Text de Carmen Albisteanu

Totul a inceput in urma cu 5-6 ani, cand Marin Dumbrava a cultivat lucerna pe terenul sau de aproape un hectar situat in comuna Joita, din Ilfov. Apoi, a plantat cativa pomi fructiferi, vita-de-vie, fructe de padure si legume. Barbatul a plecat de la dorinta de a pune pe masa familiei doar legume sanatoase, crescute fara pesticide, iar pentru cei care i-au devenit clienti aplica acelasi principiu. A discutat cu fiul sau, student la Agronomie, si au stabilit exact ce vor pune in gradina si in cosurile pentru clienti.
„Inainte, cand mancam ceva, imediat simteam ca ma doare ficatul. Legumele nu aveau niciun gust. Acum, in fiecare seara imi fac o salata de castraveti din gradina si nu mai am nicio problema”, povesteste el.
Acum, fermierul cultiva rosii, vinete, salata, ceapa, morcovi, conopida, ardei, castraveti, fructe de padure si multe altele, in functie de sezon. Semintele pe care le foloseste sunt de import, deoarece in Romania nu se produc seminte cu certificat bio.
La microferma lui nu este ca la supermarket: rosiile nu se coc de pe o zi pe alta si nici ardeii nu se fac in toiul iernii. In fiecare sezon, microferma produce legume specifice. Iarna, cand oferta nu este la fel de generoasa, clientii primesc si muraturi, vinete coapte si congelate sau diverse alte tipuri de legume conservate.

„Natura cere inapoi 30%”
„Agricultura bio inseamna sa fie un echilibru in natura. 30% din tot ce se produce trebuie sa cedezi inapoi naturii, sunt pierderi. Aici se creeaza un adevarat ecosistem: sunt insecte, fluturi, broaste, dar nu ne deranjeaza, pentru ca toate au rolul lor. Ne luptam cu buruienile in schimb. Probabil, buruienile vor fi ultimele specii care vor disparea de pe Pamant”, glumeste Marin Dumbrava.
Pentru ca a refuzat „ajutorul” chimicalelor, agricultorul trebuie sa se ajute singur, muncind de dimineata pana seara: uda gradina, smulge buruienile, construieste valuri de pamant, ingrijeste rasadurile si pomii, aeriseste solarul, face cosuri cu produse si livrari pentru clienti si cate si mai cate.
Anul trecut a incercat sa vanda legumele in piata Drumul Taberei. N-a avut succes. Lumea trecea pe langa taraba lui, auzea ca ardeii sunt 100% naturali, dar ii cumpara pe cei de la tarabele alaturate – mari, grasi, rotunzi ca in fotografii.
Asa ca renuntat rapid sa mai concureze cu legumele „de carton” si a gasit alte cai de a-si vinde produsele. Si-a facut un site cu date de contact, de unde ii vin o buna parte dintre clienti. Ei fac comenzi, iar barbatul le livreaza.
Unul dintre clientii fideli este tocmai din Brasov, povesteste Marin Dumbrava. De asemenea, o data pe saptamana, barbatul aduce legumele comandate de clienti intr-o zona din Drumul Taberei.
Incepand din luna martie, a lansat si un program pentru clientii fideli: semneaza cu acestia contracte prin care stabileste sa le furnizeze cate un cos cu legume si fructe bio pe saptamana, la pretul de 30 de lei. Clientii permanenti au prioritate, iar asta il ajuta si pe fermierul bio sa-si planifice culturile.

Cat este afacere si cat este pasiune?
De cand s-a apucat de agricultura, Marin Dumbrava recunoaste ca nu mai are prea mult timp liber. Toata ziua are de lucru la ferma si face livrari, dar seara si-o dedica lecturilor de specialitate.
Citind ce au scris specialisti straini despre agricultura ecologica, el a ajuns la concluzia ca a intrat intr-o afacere de viitor.
„Gustul bun il da munca grea”, spune barbatul. Pana acum, investitia in microferma s-a ridicat la 10.000 de euro, din care cea mai mare parte a fost pretul sistemului de irigatii.
Pe viitor, Marin Dumbrava intentioneaza sa se extinda si sa sape un mic helesteu, pentru a atrage broastele si insectele, insa nu stie exact cand isi va permite sa cumpere din terenul din jur. Deocamdata nu are profit, insa isi propune sa ajunga „pe zero” anul acesta cu microafacerea.
„O ferma bio nu este o afacere din care sa te astepti sa scoti bani a doua zi. Eu inca nu am facut profit. Si este foarte multa munca fizica – iarna in frig, vara in soare – cere multa organizare si migala. Dar ma bucur ca am clienti fideli foarte multumiti, care se simt foarte bine de cand mananca sanatos. Cine intra intr-o afacere de genul asta ar trebui sa fie pasionat de natura si de munca in aer liber”, mai spune Marin Dumbrava.
El ii incurajeaza pe toti romanii care au putin pamant sa cultive legume bio, daca nu pentru a transforma asta intr-o afacere, atunci macar pentru consumul propriu.
 

spot_img

Ultimele știri