Dupa 33 de ani de poluare, Complexul Energetic Turceni are o noua infatisare.
La Grupurile Energetice 4 si 5 ale termocentralei Turceni, cea mai mare din tara, au fost amplasate instalatii de desulfurare a gazelor arse.
Investitia se ridica la 220 de milioane de euro, fiind obligatorie pentru conformarea la normele europene de mediu.
"In 20 iunie 2011 a devenit functionala instalatia de desulfurare a Grupului 5 al electrocentralei, iar din luna august este functionala si instalatia de la Grupul Energetic 4, eveniment pe care il inauguram astazi. Complexul Turceni va fi capabil sa livreze energie in conditiile respectarii normelor de mediu impuse luand in considerare, nu numai sistemul de desulfurare, ci si electrofiltrele modernizate, cat si instalatia de evacuare a zgurei si cenusii in slam dens, care va deveni functionala la sfarsitul acestui an", a declarat directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure.
Proiectul de reducere a poluarii de la Turceni, care implica montarea a patru instalatii de desulfurare a gazului de ardere de la Grupurile Energetice 3, 4, 5 si 6, a inceput in 2003. Studiul de fezabilitate si documentatia de finantare au fost realizate in 2004, iar in martie 2005 a fost incheiat un acord de imprumut cu Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (JBIC), care a oferit 220 de milioane de euro. Restul sumei necesare, cateva milioane de euro, a fost asigurat din sursele proprii ale Complexului Turceni.
De asemnea, in februarie 2008 a fost semnat contractul cu firma austriaca Austrian Energy & Environement pentru executarea proiectului de reducere a poluarii la termocentrala Turceni. Investitia are ca efect reducerea concentratiei de oxizi de sulf de la 4000 mg/Nmc sub limita admisa de standardele actuale, respectiv sub 200 mg/Nmc.
"Fumul care iesea pana acum pe cosurile termocentralei era gri. Acum fumul este alb, nepoluant, iar nivelul de CO2 este conform cu standardele internationale. Cu toate acestea va trebui redusa poluarea si la Grupurile 3 si 6", a declarat Yoshifumi Nishiwaki, presedintele TEPSCO, una dintre firmele de consultanta ale proiectului.
Sistemul de desulfurare este de tip umed si utilizeaza drept substanta absorbanta calcarul, avand drept produs secundar, din procesul de retinere a dioxidului de carbon, gipsul. Procesul presupune doua instalatii anexe – una pentru descarcarea si prelucrarea calcarului, alta pentru preluarea si incarcarea gipsului care va fi preluat de Lafarge Romania.
Producatorul francez a demarat lucrarile pentru constructia unei fabrici de gips-carton pe amplasamentul complexului energetic. Aceasta investitie este estimata la aproximativ 100 de milioane de euro.
La evenimentul care a marcat inaugurarea instalatiilor de desulfurare, la doua dintre cele patru grupuri energetice ale electrocentralei, au mai participat Claudiu Stafie, secretar de stat in Ministerul Economiei, Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei in Romania si Rudolf Lukavsky, atasat comercial al Ambasadei Austriei in Romania.
Foto: ispe.ro
Normal
0
21
false
false
false
RO
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}