„Mega-secete” anuntate pentru continentul african

Pe masura ce clima se incalzeste, secetele de pe continentul african vor deveni tot mai grave, iar tiparele climatice ar putea fi date peste cap, avertizeaza oamenii de stiinta, citati de Reuters.

„In mod evident, mare parte din Africa de Vest este la limita sustenabilitatii, iar situatia ar putea deveni mult mai grava in viitor, pe masura ce incalzirea globala se accentueaza”, afirma climatologul Jonathan Overpeck de la Universitatea din Arizona, coautor al studiului publicat in revista Science.

Overpeck si colegii sai au studiat sedimentele de pe fundul lacului Bosumtwi din Ghana, care inregistreaza secetele de acum 3.000 de ani. Ei au descoperit un tipar al acestor fenomene ce dureaza in jur de zece ani, asa cum a fost cea care a ucis 100.000 de oameni in anii 1960, dar exista si unele ce dureaza secole, cea mai recenta seceta de acest gen fiind cea dintre 1400 si 1750.

Seceta recenta ce a afectat regiunea Sahel a facut ca nivelul apelor sa scada cu 5 metri, in timp ce „mega-secetele” pot scadea nivelul apei cu pana la 30 de metri. Cerecetatorii afirma ca exista chiar semne ale unor paduri care au crescut in jurul lacului atunci cand apa atingea un nivel foarte scazut, car au fost acoperite apoi de apa.

Cele mai recente date culese din zona lacului Bosumtwi arata ca secetele par sa fie legate de fluctuatiile temperaturii de la suprafata apelor, un fenomen cunoscut sub denumirea Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO). Cercetatorii mentioneaza in acest sens ca inregistrarile arata ca Atlanticul isi schimba balanta de temperatura la un interval de cateva decenii.

Factorii care provoaca „mega-secetele” nu sunt cunoscuti, dar oamenii de stiinta avertizeaza ca schimbarile climatice ar putea avea un efect devastator asupra acestui fenomen. Temperaturile sunt asteptate sa cresca pe continentul african cu 5-10 grade Celsius, chiar daca nivelul de gaze cu efect de sera din atmosfera scade dramatic.
Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri