Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, le transmite bucurestenilor "sa omoare monstrii nepasarii", gunoaiele aruncate la intamplare si spera ca acestia sa inteleaga ca daca raman nepasatori in fata mizeriei, in fiecare zi "murim un pic".
Primarul general Sorin Oprescu a mers, sambata dimineata, in centrul Capitalei, sa vada lucrarile mai multor echipe de studenti de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", simbolizand niste monstri facuti din pet-uri sau deseuri electrocasnice, care "ne vor omori" daca vom sta nepasatori in fata mizeriei.
Cinci lucrari Art Nouveau realizate de tot atatea echipe de studenti ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" au fost expuse in Piata Romana, Piata Victoriei, Piata Unirii, Parcul Tineretului, Pasajul Universitatii si in Parcul Cismigiu.
Desi la ora zece dimineata era frig, multa lume s-a adunat pe trotuarul de langa gura de metrou de la Piata Romana. Acolo, cativa studenti de la Arhitectura au expus o lucrare mai putin obisnuita. Doi viemi gigant facuti din peste 400 de pet-uri si pahare de plastic, care sa insufle bucurestenilor teama ca, in viitor, fara grija fata mediu am putea fi mancati de vii, dupa cum isi explicau doi trecatori mai tineri.
"Ce o fi asta?" se intreba si un barbat trecut de 50 de ani. "Ce o fi, ce n-o fi, este interesant. Cred ca este un semn sa nu mai aruncam oriunde sticele goale de plastic", a spus femeia care il insotea, pierzandu-se in multumea ce se inghesuia pe trotuar. Undeva, retras, un grup de tineri, care pareau liceeni, tragea cu urechea la comentariile trecatorilor. Ar fi vrut sa stie daca mesajul lor a fost inteles, pentru ca ei faceau parte din echipa de studenti care a muncit mai bine de doua saptamani ca sa realizeze acesti monstri, cu care incearca sa-i trezeasca "din nepasare pe bucuresteni"
"Pet-ul este simbolul lipsei de grija fata de mediu si fata de noi", a spus Tatiana Carp, membra in echipa de lucru.
Cand discutiile erau in toi soseste primarul general Sorin Oprescu. Imbracat primavaratic, edilul sef primeste in dar palariuta verde, simbol al campaniei "Capitala creste verde", saluta pe toata lumea si zaboveste imprena cu autorii lucrarii in fata celor doi monstri.
"Este extraordinar ce ati facut. As vrea sa spun ca acesti monstri sunt simbolul nepasarii sau chiar mai grav al nesimtirii noastre", a spus edilul sef, dupa care il saluta pe presedintele Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", profesor Emil Barbu Popescu.
Cu el alaturi, Oprescu pleaca pe jos pe Bulevardul Magheru si asculta sfaturile unui arhitect profesionist. "Avem tendinta sa ne uitam in sus si sa vedem cat sunt de inalte blocurile, dar nu ne uitam la nivelul ochilor nostri. Mizeria este la nivelul ochilor nostri", a spus profesorul Emil Barbu Popescu, care si-a amintit ca elevii sai au mai avut astfel de initiative cand au creat chiar si rochii de mireasca sau costume din materiale reciclabile.
Arhitectul i-a sugerat primarului general sa desfiinteze bancile de granit de pe Bulevardul Elisabeta si sa stearga graffiti de pe cladiri. Pe bulevard este activitate intensa. Se spala strada, se planteaza flori si chiar se aduna gunoiul cu un aspirator gigant. "Sarut mana vecina, o saluta Oprescu pe femeia care planteaza flori. Cam frig, nu? Sper ca in cateva zile vom avea flori peste tot", a spus edilul sef. "Oh, buna ziua dom’ primar. Daca va fi mai cald poate vor inflori mai repede", a raspuns femeia.
"Problema mea sunt fatadele. As vrea sa gasim o solutie pentru ca blocurile de pe marile bulevarde sa arate mai bine. Voi vorbi si cu Monsenoirul. Trebuie sa curatam Biserica Italiana. Este splendida, dar nu se vede din cauza mizeriei. Noi facem curatenie pe marile bulevarde, dar oamenii trebuie sa se mobilizeze. Ii indemn pe bucuresteni sa-si faca si ei curatenie in fata casei", a mai spus Oprescu.
Apoi, edilul a mers in zona Piata Universitatii. Acolo era in toi spalarea fantanii. O romanca plecata de multi ani in America a adus un dipozitiv care, cu presiune foarte mare si jet de apa calda, spala "impecabil mizeria adunata in striatii". Tot ea i-a promis primarului general ca va incerca sa curete graffiti de pe cadirile istorice.
In Pasajul Univeristatii, un alt mostru, de aceasta data executat din fiare de calcat stricate. Primarul a promis autorilor lucrarii, viitori arhitecti, ca ii va lua in echipa lui de la Primarie. De fapt, cea mai buna lucrare va fi premiata la finalul campaniei "Capitala creste verde". Coordoonatorul echipei castigatoare va colabora, timp de un an, cu Biroul arhitectului sef din Primaria Municipiului Bucuresti.
Bucurestenii pot vota electronic monstrul preferat, a mai spus Oprescu, care i-a felicitat "din inima, si nu formal", dupa cum a spus, pe tinerii artisti pentru creatiile lor si i-a indemnat de totii locuitorii metropolei sa raspunda campaniei in care studentii au pus atat de mult suflet.