Martifer: Amprenta portugheza

text de Ecaterina Procopov

Ocupa locul 9 in topul celor mai bune societati angajatoare, efectuat de catre Great Place to Work Institute. Mai mult, si-a castigat notorietatea internationala prin capacitatea sa intreprinzatoare in promovarea, inovatia si dezvoltarea proiectelor de energie si mediu inconjurator. De doi ani, societatea portugheza Martifer si-a castigat un loc si in Romania, aducand idei, profesionalism si eficienta.

Tineri fiind, fratii Martins si-au urmat visul de a-si crea propria afacere. In 1991, dupa ce au reusit sa obtina un fond de ajutor acordat "micilor" intreprinzatori, a luat nastere Martifer. Societatea a inceput sa fabrice structuri metalice, remarcandu-se pe piata prin preturile sale competitive. Desi, initial, nu a avut un succes real, afacerea Martifer nu numai ca si-a extins de-a lungul timpului ariile de activitate prin producerea de imobiliare, biocombustibili sau energie electrica, dar si-a raspandit si centrele de productie in toata lumea.

Pe langa Martifer Constructions, Martifer Energy and Systems siMartifer Retail andWarehouse, grupul portughez s-a hotarat sa investeasca si in comertul cu biocombustibili, infiintand PRIO SGPS, care cuprinde Prio Agricultura, Prio Extractie, Prio Bicombustibil si PRIO Advanced Fuels. Acestea acopera intregul proces de productie, din faza plantarii semintelor pe suprafetele agricole proprii, producand ulei in fabricile sale si pana la recoltare si distributie secundara in reteua proprie si in cea a clientilor industriali.

Celestino Tavares, Plant Manager in cadrul Prio Biocombustibil declara: "Am inceput aceasta afacere si pe teritoriul Romaniei deoarece credem ca aici e foarte mult potential, mai ales in ceea ce priveste agricultura. Anul acesta se va face in Romania o investitie puternica, atat in echipamente, cat si in resurse umane, dublandu-se astfel capacitatea societatii de raspuns la muncile agricole. Ma refer la fabrica de la Lehliu Gara (langa Constanta), care a fost realizata pentru zdrobirea si extractia a 500.000 de tone de seminte de colza si floarea-soarelui, producand astfel 200.000 de tone de ulei anual – cantitate suficienta pentru alimentarea a doua fabrici de biodiesel.

"Ca anexa a fabricii, va fi adaugat un siloz cu o capacitate de 100.000 de tone". Reprezentantii companiei Prio SGPS spun ca gama lor de produse va deveni cea mai completa de pe piata, punand la dispozitia clientilor combustibili traditionali derivati din petrol, dar tinand cont si de tendintele viitoare.

"Ne propunem sa devenim lideri in comercializarea combustibililor de origine bio, in special biodiesel. In ceea ce priveste serviciile noastre, oferta va fi atractiva si adecvata necesitatilor clientilor nostri. Planurile de marketing si instrumentele de fidelizare, precum carduri cadou, cu puncte, campanii promotionale asociate unor evenimente demare importanta, protectie auto si alte actiuni inovatoare, vor constitui imaginea noastra de marca".

Celestino Tavares spune ca, desi in Romania mai exista cateva companii producatoare de biodiesel, el crede ca doar Prio Biocombutibil produce biodiesel la cele mai inalte standarde europene. De ce? Datorita biocombustibilului in continutul caruia intra ulei de soia, ulei de canepa, ulei de palmier, spre deosebire de biocombustibilul celorlalti producatori, obtinut doar din ulei de soia.

Prio Biocombustibil a incheiat deja un parteneriat cu Petrom Romania, companie careia ii va fi furnizata jumatate din intreaga productie de biodiesel obtinut. Celestino Tavares aproximeaza ca in luna iunie va fi pusa in functiune fabrica de la Lehliu, ceea ce inseamna ca, din iulie, romanii isi vor putea alimenta automobilele cu un combustibil prietenos cumediul, de la Petrom. Cadrul politic, economic, social si tehnologic a fost propice dezvoltarii energiilor noi, prin directive internationale care au intarit sprijinul acestei tedinte. "Atenta la aceste semnale, societatea Martifer si-a intarit prezenta si in acest sector atat de promitator, nu numai in termeni de afaceri, ci si in termeni de sustinere si responsabilitate sociala", spune Nuno Sousa e Silva, director general al companiei Eviva, subsidiara a grupului Martifer.

In acest context, societatea Eviva isi desfasoara activitatea cu scopul de a crea valoare pentru grupul Martifer prin dezvoltarea unei unitati de productie si comercializare a energiei electrice, de dimensiune internationala. "Printre obiectivele strategice se numara o instalatie cu o capacitate de 1200MW pana in 2015 si o investitie acumulata superioara a 1,4 mii de milioane de euro, sperand sa administreze un volum de afaceri de ordinul a 260 de milioane de euro in anul 2015.

In Polonia avem o instalatie creata cu o putere de 400 deMWde energie eoliana, unde am constituit deja o echipa locala de cinci persoane, am efectuat prospectarea terenului, am instalat instrumentele de masurare a vantului, am efectuat studii de impact in reteaua electrica si ambientala si am contactat firmele electrice locale pentru vanzarea de energie. Acelasi lucru se intampla in Romania, unde exista in prezent o echipa de sase oameni si un obiectiv de 400 de MW", sustine Nuno Sousa e Silva. Infrastructura pentru producerea energiei eoliene in Romania va fi amplasata in zona orasului Constanta.

Constructia parcurilor eoliene va incepe la sfarsitul anului 2007, inceputul lui 2008. In afara energiei eoliene, Eviva vrea sa-si extinda portofoliul prin energia solara – fotovoltaica si termoelectrica si hidrica achizitionand in acest sens o minihidrocentrala in Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri