Marea Debarasare a reinceput

Ministerul Mediului a reluat sambata campania Marea Debarasare, chiar daca regulile anterioare stabileau ca programul se desfasoara in prima sambata a lunii.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a mentionat ca programul reprezinta un exercitiu pentru ca populatia sa invete sa recicleze, si este o alternativa la centrele fixe. El a facut referire si la tinta de patru kilograme pe cap de locuitor fixata la nivel european, dar a precizat ca ea nu se respecta nici in Europa.

“Nu avem salariul neamtului sa schimbam televizorul la 5 ani. Exista studii care spun ca tintele propuse de europeni nu pot fi atinse”, a explicat ministrul.

Programul Marea Debarasare isi propune, conform ministrului, sa securizeze un ciclu. O anumita cantitate de colectare este raportata, fara sa se cunoasca exact cat ajunge sa fie reciclat. Dupa studierea procesului vor fi luate si masurile corespunzatoare de securizare.

Valentin Negoita, directorul organizatiei Eco Tic, care se ocupa cu gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), a declarat ca a ales sa continue campania de colectare in conditiile in care un studiu al organizatiei arata ca 68% dintre gospodarii nu stiu ce pot face cu deseurile DEEE.

Din luna aprilie, programul se va desfasura conform regulilor anterioare – adica in prima sambata a lunii – iar el se va desfasura si in zonele rurale.

Campania Marea Debarasare s-a desfasurat si in 2007 si 2008, anul trecut reusind sa stranga 2500 de tone de deseuri, dintre care 80% au fost reciclate. Doar partea de comunicare a unei editii Marea Debarasare costa in jur de 100.000 euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri