Guvernul Marii Britanii va interzice vânzarea obiectelor de fildeș indiferent de vârsta lor, în efortul de a restricționa comerțul ilegal cu fildeș, a combate braconajul și a proteja elefanții.
Noua legislație va fi cea mai dură din Europa și printre cele mai dure din lume, interzicând comercializarea aproape tuturor antichităților care conțin fildeș.
Comerțul internațional cu fildeș a fost interzis încă din 1990, iar comercializarea fildeșului brut de elefant african nu este autorizată în Marea Britanie, indiferent de vârstă. Însă în prezent, obiectele produse înainte de 1947 pot fi comercializate pe teritoriul Marii Britanii sau în alte țări din Uniunea Europeană. Situația este aceeași și pentru obiecte produse după 1947 care au certificate de la guvern.
Ministrul Mediului din Marea Britanie, Michael Gove, a explicat că restricțiile vor demonstra convingerea Marii Britanii că acest tip de comerț oribil ar trebui să devină un lucru de domeniul trecutului.
„Fildeșul nu ar trebui să fie văzut ca o comoditate pentru câștiguri financiare sau ca un simbol al statutului, așa că vom introduce una dintre cele mai severe interdicții din lume asupra vânzării de fildeș, ca să putem proteja elefanții pentru generațiile viitoare.”
110.000 elefanți au fost omorâți de braconieri în ultimul deceniu, reducând populația la doar 415.000 de animale, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.
Legea a fost aplaudată de ONG-urile care se ocupă cu protecția și conservarea elefanților, însă aceștia atrag atenția că este nevoie de măsuri la nivel global pentru a opri braconajul acestora, în special în Asia, unde se află cele mai mari piețe de fildeș din lume. La începutul anului, Hong Kong a anunțat că va interzice gradual comerțul cu fildeș până în 2021.