Marea Barieră de Corali, afectată pentru a treia oară în ultimii cinci ani de fenomenul albirii în masă

Marea Barieră de Corali din Australia a fost afectată din nou de fenomenul albirii în masă, pentru a treia oară în doar cinci ani, potrivit autorităţii care administrează ecosistemul, scrie The Guardian.

Acest episod vine după cele mai grave fenomene de albire în masă care a ucis aproximativ jumătate din coralii din cel mai mare sistem de recife din lume, în 2016 și 2017.

„Știm că acesta este un eveniment de albire în masă și este unul sever.”, a declarat prof. Terry Hughes a declarat pentru Guardian Australia.

Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali (GBRMPA) a precizat joi că temperaturile mai ridicate la nivelul apelor oceanului, în special pe parcursul lunii februarie, au provocat pierderea masivă de corali, fenomen constatat în prezent în urma monitorizării aeriene a circa 1.000 de recife.

Hughes, directorul Centrului de Excelență ARC pentru Studii de Coral Reef de la Universitatea James Cook și una dintre cele mai importante autorități din lume în ceea ce privește Marea Barieră de Corali, a declarat: „Știm suficient de mult că [albirea] este mai severă decât în ​​1998 și 2002. Cât de grav e în comparaţie cu episoadele din 2016 și 2017, nu suntem încă siguri. ”

Marea Barieră de Corali, situată în largul coastelor nord-estice ale Australiei, este cel mai mare sistem coralier din lume – cu o suprafaţă mai mare decât cea a Italiei – şi unul dintre cele mai biodiverse ecosisteme de pe planetă.

Ecosistemul a fost afectat de fenomene succesive de albire provocate de încălzirea masivă a apelor oceanului în 2016 şi 2017, care au dus la dispariţia, potrivit estimărilor, unei suprafeţe cuprinse între o treime şi jumătate din recif.

Potrivit autorităţilor, observaţiile aeriene pe o suprafaţă vastă a recifului – circa 344.000 de kilometri pătraţi – au arătat că ”unele zone sudice ale Recifului, care au fost doar puţin sau deloc afectate de albire în 2016 şi 2017, se confruntă acum cu o albire moderată sau severă”.

Specialiştii au mai precizat că recifele preferate de turişti din regiunile nordice şi centrale ale Marii Bariere au fost afectatei doar de o albire moderată, iar cea mai mare parte dintre acestea îşi va reveni.

Autorităţile au mai precizat că au identificat ”porţiuni din Marea Barieră care nu au fost afectate, cu zone în care coralii sunt în stare bună”. Nu toţi coralii afectaţi de fenomenul albirii dispar, cei mai mulţi dintre cei afectaţi ”uşor” sau ”moderat” se refac.

Încălzirea globală cauzată de gazele cu efect de seră din atmosferă reprezintă o amenințare majoră pentru ecosistemele recifului de corali din lume. Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a constatat că probele publicate sugerează că majoritatea recifelor de corali tropicale ar dispărea, chiar dacă încălzirea ar fi limitată la 1,5 grade Celsius și ar avea „un risc foarte ridicat” la o încălzire de 1,2 grade Celsius. Planeta s-a încălzit aproximativ 1 grad Celsius de la revoluția industrială.

În recifele afectate sever de fenomenul albirii, coralii au o rată mai ridicată de mortalitate. Nu toți coralii albiţi mor. Coralii se albesc atunci când stau în ape neobișnuit de fierbinți prea mult timp. Se pot recupera dacă temperaturile scad, dar sunt adesea ucise atunci când temperaturile sunt ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri