Un nou studiu elaborat de cercetatorii de la Universitatea Alberta din Canada a aratat ca hranirea copiilor cu alimente dietetice ar putea determina obezitate la maturitate, informeaza "The Ecologist". Este posibil ca organismul copiilor sa invete sa evalueze valoare energetica a mancarurilor folosindu-se de gustul si textura acestora si pot continua sa manace chiar si atunci cand au consumat deja suficiente calorii pentru ca gustul mancarurilor cu multe calorii a fost asociat incorect cu alternativele cu putine calorii din perioada copilariei.
"Din experienta noastra, este mai bine pentru un copil sa manance sanatos, echilibrat cu suficiente calorii pe tot parcursul zilei decat mancaruri cu putine calorii", sustine cercetatorul sef al studiului, profesorul David Pierce. Informatii de la Departamentul de Comert al Marii Britanii arata ca jumatate dintre baietii cu varste intre sase si zece ani si o fata din cinci vor fi obezi pana in 2050. Cresterea obezitatii in randul populatiei si popularitatea dietelor au dus catre o cerere mai mare de produse cu putine calorii. Intre 2005 si 2006, vanzarile la produse low fat si fara zahar au crescut cu 3.8%.
"Copiii sunt foarte incantati de mancarea sanatoasa, mai ales daca sunt de fata cand aceasta este gatita sau chiar atunci cand se culege recolta", declara Neko Griffin de la Asociatia Food for Life. Parintii pot promova o dieta sanatoasa prin incurajarea copiilor sa asiste in bucatarie cand acestia gatesc sau prin vizitarea fermelor sau culturilor agricole.