Luxul devine sustenabil

Cei mai importanti arhitecti, designeri de moda si cei din industria luxului au in comun interesul pentru metode responsabile si sustenabile, asa cum se arata intr-un clasament realizat de revista Time.

Arhitectii de top lucreaza in prezent astfel incat creatiile lor sa functioneze in armonie cu mediul, iar principalele nume din lumea designului au inceput sa foloseasca pe scara larga materialele sustenabile.

Exemple in acest sens sunt Turnul Shanghai si Madrid International Convention Centre, ce vor fi finalizate in 2014 si respectiv 2012. Turnul Shanghai va fi cea mai inalta cladire din China, dotata cu sisteme de aerisire plasate intre cele doua fatade ale cladirii. In plus, designul inteligent permite colectarea apei de ploaie, ce poate fi folosita in sistemele de incalzire si racire. Centrul International de la Madrid va fi invelit in panouri solare, asezate intr-un tipar ce copiaza designul stupului de albine.

In moda, Stella McCartney este cunoscuta deja pentru creatiile sale prietenoase cu mediul, care au o influenta considerabila asupra designerilor de top desi interzic complet pielea si blana naturala. Una din colectiile ei din 2007, realizata in intregime din piele organica, a inregistrat un profit de 600%.

Intre brandurile recunoscute la nivel international, Nike s-a remarcat prin programul Reuse-A-Shoe, lansat 1990. Prin intermediul acestuia, compania a reciclat peste 21 de milioane de perechi de incaltaminte sportiva, care au fost folosite in productia terenurilor de basket si a pistelor de atletism. Nike a instituit si programul Considered Design, prin care si-a fixat tinte de reducere a deseurilor si a toxinelor eliminate din fabricile sale.

In productia de imbracaminte, Polartec a reusit anul trecut sa economiseasca peste 17.000 de tone de CO2, prin folosirea textilelor reprocesate. Anul acesta, 20% din toate produsele Polartec vor fi realizate din materiale reciclate, care la randul lor vor putea fi refolosite prin programul Common Threads garment.

In designul industrial, Ikea continua sa demonstreze cat de multe pot fi facute cu un minim de materiale. Gigantul din industria mobilei este printre cei mai bine cotati producatori de mobila, desi interzice substantele daunatoare si foloseste doar lemnul din paduri administrate responsabil. Retailerul suedez a anuntat ca, incepand cu aceasta vara, intentioneaza sa inlocuiasca intreaga selectie de becuri pentru exterior cu modele alimentate cu energie soalara.

Lantul de magazine Macy’s din SUA a reusit sa creeze o moda prin pungile sale din materiale reciclate si prin standul de produse organice de infrumusetare. Peste 30 dintre magazinele sale sunt alimentate de energie solara, iar toate produsele vandute online sunt impachetate in materiale biodegradabile.

Industria de lux a ceasurilor a inceput sa dea importanta problemelor de mediu dupa ce compania Tag Heuer a initiat programe de strangere de fonduri pentru grupuri de mediu. In plus, sediul central din Elvetia al companiei si-a redus dependenta de electricitate prin designul care exploateaza lumina naturala.

Foto: Time, deceiver.com, ikeahacker.blogspot.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri