Afaceri pentru România sustenabilă. Luna Solai, uleiuri presate la rece de un business de familie

Povestea Luna Solai este despre dorința unei familii de a crea ulei de calitate, din ingrediente locale. Asta și-a dorit tatăl, apoi fiica cea mică a continuat tradiția, iar uleiurile produse în comuna Luna sunt acum cunoscute și peste hotare.

Înainte de 1989, câmpurile din comuna Luna, județul Cluj, erau cultivate cu cânepă, floarea-soarelui, in, soia, mazăre și sfeclă roșie. Cu timpul, aceste culturi au devenit tot mai rare, făcând loc în special celor de porumb, grâu și floarea-soarelui. Însă o dorință a săteanului Mihai Tulai avea să schimbe, treptat, această realitate.

„Am văzut că uleiul din prăvălie avea un gust și un miros și cel din presă avea alt gust și miros și altă culoare. M-am gândit să mă duc la fabrică la Oradea să văd ce fac ăia acolo”, spunea săteanul din Luna, care în 1995 își construise o presă de ulei cu presare la cald, cum se făcea pe vremea bunicilor.

Era anul 1998 când a vizitat fabrica, însă procesarea uleiului presupunea parcurgerea acelorași pași ca și azi: în uleiul stors din floarea-soarelui se adaugă leșie de sodă caustică și se amestecă în mașini centrifuge pentru a scoate grăsimea – proces care se numește desăpunirea uleiului. Acesta este mutat în alte rezervoare și peste el este adăugat acid clorhidric care scoate soda care a mai rămas prin ulei. Așa se obține uleiul rafinat. Pe reziduul rămas se toarnă benzină ușoară care spală uleiul rămas pe șrot, este apoi încălzit cu abur, benzina se evaporă și se obține astfel uleiul dublu rafinat.

„Așa se procesează toate uleiurile. Asta m-a speriat și am vrut să mâncăm sănătos. Atunci m-am gândit cum să facem să avem un ulei bun”, a mai spus acesta.

Cu banii păstrați pentru cumpărarea unei mașini pentru fiica cea mică, Felicia, – și cu acordul acesteia – a cumpărat o presă de ulei cu presare la rece.

„Ideea lui era de a produce ulei pentru agricultorii din zonă așa cum se întâmpla și înainte de colectivizare: omul merge cu sacul de semințe și pleacă acasă cu uleiul”, a explicat aceasta.

Tot cu ulei plecau și prietenii Feliciei cu care ea mergea în vizită la părinți, astfel că produsul familiei Tulai devenise cunoscut și în cercuri restrânse din București și Cluj, acolo unde fiica cea mică a lucrat șapte ani.

După mai bine de un deceniu de procesat semințele pentru ulei, motivația tatălui a început să dispară. Muncise să-și poată crește cele două fete și să le țină la școli, însă deja se descurcau foarte bine singure.  Deși își vedea în continuarea de presă, nu mai simțea că munca lui e importantă.

„Atunci am simțit că ar fi cazul să intervin. Lucrul care mi-a trecut prin minte a fost să-l rog să facă pentru mine 1.000 de litri de ulei, luându-mi angajamentul că-i voi vinde eu în rețeaua mea de prieteni, colegi”, a povestit Felicia pentru Green Report.

S-a întâmplat întocmai, în numai câteva luni.

„A fost atât de bucuros încât în vacanța de Crăciun, când am venit la ei, mi-a deschis un cont la bancă în care a depus suma pe care a calculat-o că ar însemna vânzarea uleiului”, a mai spus fiica cea mică a familiei.

În 2011, la nici un an după această comandă onorată, Felicia a decis să se întoarcă în satul natal. Avea 33 de ani și un plan clar: să transforme produsele micii afaceri de familie într-unele apreciate și dincolo de granițele comunei Luna.

„Era o piață la început de drum, ale cărei oportunități părinții mei nu le-au putut anticipa. Pentru ei, a consuma un produs de casă era o rutină și nu-i vedeau valoarea”, a spus ea pentru Green Report.

Fabrica din satul Luncani, Cluj

Fermierii din zonă au văzut că făbricuța familiei Tulai – care avea acum două prese – le poate asigura o piață de desfacere sigură pentru semințe, așa că treptat s-au lăsat convinși să cultive și altceva decât floarea-soarelui. Așa se face că, în 2012, Felicia a lansat brandurile De la Luna – ulei de floarea soarelui presat la rece și Luna Solai – sub care sunt vândute uleiurile de dovleac, de in, de cânepă, de rapiță sau de nucă. În 2016 activitatea a fost mutată într-o fabrică mai mare dintr-un alt sat din comună, iar la Luna a continuat procesarea semințelor de floarea-soarelui în ulei pentru agricultorii din regiune.

Felicia Tulai alături de părinții săi la ceremonia de înmânare a primului titlu de Furnizor Oficial al Casei Regale

În 2014, producătorul de uleiuri presate la rece a primit titlul de Furnizor Oficial al Casei Regale a României (reînnoit în 2018). Iar în 2017, Felicia a avut ocazia să-i prezinte produsele prințului Charles, aflat în una dintre vizitele sale din Transilvania.

Ea știa că uleiul din zona sa ar fi mai bine promovat dacă ar primi o recunoaștere internațională. Așa că a trimis patru dintre uleiurile sale pentru a fi evaluate de Institutul pentru Calitate și Gust din Bruxelles – toate au primit Superior Taste Award, dovada calității superioare a uleiurilor.

Semințe locale pentru ulei cu gust

Acum, în fabrica Luna Solai lucrează opt angajați, din care șapte sunt localnici, care presează semințe exclusiv de la fermieri din România. Fabrica este certificată ecologic din 2016 și aici sunt folosite semințe de floarea soarelui, in, cânepă, nucă, rapiță și dovleac atât din culturi convenționale, cât si certificate ecologic. Un dezavantaj al faptului că utilizează semințe numai din România este că materia primă de semințe certificare ecologic poate fi uneori insuficientă, astfel încât se poate întâmpla ca brandul să nu poată produce unele uleiuri.

„Promisiunea noastră pentru consumatorii noștri, dar mai ales făcută către noi înșine, a fost să dăm valoare adăugată produselor locale. Iar asta înseamnă, pentru noi, să căutăm și să folosim cele mai bune semințe de la fermierii locali, în special din zona noastră, iar când nu este posibil, din alte zone ale țării”, a explicat Felicia.

Pentru minimizarea risipei apărute în procesul de producție, Luna Solai a lansat de curând o gamă de făinuri de cânepa, dovleac și in – produse cu valoare proteică și conținut de fibre ridicate. Iar șrotul (material furajer provenit din resturile de semințe rămase după extragerea uleiului) și zațul (rezultat în urma decantării) sunt utilizate de fermieri în hrana animalelor.

În portofoliul producătorului există și uleiuri cu condimente. Cimbrul, busuiocul și o parte din ardeiul iute sunt produse în grădina fabricii, iar piperul este singurul produs utilizat de Luna Solai care provine din afara țării.

Potrivit planului pe care l-a făcut la 33 de ani, Felicia a dus tradiția tatălui ei – decedat în 2020 – nu doar mai departe de comuna Luna, ci în toată țara și peste hotare. A primit nenumărate confirmări că produsele sunt unele bune, sănătoase, așa cum și-a propus la început Mihai Tulai după vizita fabricii de la Oradea.

Citește și alte articole din campania „Afaceri pentru România sustenabilă”:

Herbaris, detergenți naturali creați pe dealurile din Prahova

Artă din lâna care altfel ar fi fost arsă

Căni, linguri, cești și creioane, transformate în corpuri de iluminat

Iehana, business-ul de cosmetice „seed to bottle”

Rare House, restaurantul farm-to-table, de familie

Sunday Bites, unturi oleaginoase 100% naturale

Unison, bistro-ul cu mâncare vegană

„Simplu e mai bun”, business-ul care-ți organizează casa

Primul magazin zero waste din București

CUIB, bistro-ul aproape zero waste

spot_img

Ultimele știri