Lumină în comunitățile sărace cu o sticlă din plastic, apă și clor

Un ONG din Filipine le aduce lumină comunităților sărace folosind doar o sticlă de plastic, apă și clor. Până acum, 353.000 de case din 15 țări se bucură de această invenție, iar organizația a început să amplaseze sticle cărora le atașează mici panouri solare, pentru iluminatul stradal și cel nocturn.

lumină sticlă

O sticlă de un litru, din plastic transparent, este umplută cu apă curată, peste care se adaugă două dopuri de clor. Apoi sticla este inserată printr-o gaură făcută într-un dreptunghi de tablă, iar acesta este băgat în acoperiș. Atât marginea tablei de lângă sticlă, cât și laturile exterioare ale dreptunghiului sunt izolate cu silicon, astfel încât apa să nu se prelingă în casă. Clorul are rolul de a împiedica dezvoltarea mucegaiului.

Ideea de a folosi sticle din plastic ca sursă de lumină a apărut în 2002, în Brazilia, grație lui Alfredo Moser. Apoi, sistemul a fost adaptat de studenții de la Institutul de Tehnologie din Massachussetts ca să îndeplinească nevoile comunităților sărace, iar ONG-ul „My shelter foundation”, prin programul „A liter of light”, l-a dus în 15 țări cu ajutorul unor finanțări și donații.

lumină sticlă

Implementată întâi în Filipine, unde luminează 145.000 de gospodării, inovația a ajuns ulterior în India, Pakistan, Kenya, Egipt, Marea Britanie, Olanda, Brazilia, Columbia, Nicaragua. În total, 353.000 de case se bucură de lumină grație unui sistem foarte simplu.

„De fapt, noi am făcut o variantă ieftină a sistemului prin care sticla poate intra numai într-o singură direcție în tablă. Atunci când montezi sticla, n-o să mai alunece. Astfel, chiar dacă acoperișul se contractă sau se dilată din cauza căldurii, nu va afecta rezistența în fața ploii, iar sticla va rămâne intactă mulți ani”, a declarat fondatorul ONG-ului, Ilac Diaz.

Întregul proces de realizare a sistemului și de montare a sticlei durează o oră, și, cu ajutorul soarelui, apa amestecată cu clor poate furniza o lumină albă, de 60 de wați.

Recent, sistemului i-a fost adăugată o baterie care rezistă trei ani și mic panou solar care furnizează o energie de 10 wați. Invenția poate oferi lumină pentru 12 – 13 ore pe zi și are atașat un USB la care pot fi încărcate telefoane și alte dispozitive.

ishoot.ro

Dispozitivul pe care îl promovează cei de la My shelter foundation este necesar în comunitățile sărace nu doar pentru a economisi banii pentru electricitate, dar și în situațiile dese în care acestea sunt afectate de dezastre naturale. Uneori durează câteva luni până când rețeaua electrică este refăcută după un taifun, de exemplu.

Proiectul presupune și oferirea părților componente și învățarea oamenilor cum să asambleze sticlele care devin becuri.

„Le dăm componente (toate disponibile la nivel local) pentru zece lămpi. Trebuie să le asambleze de mână, începând de la așezarea benzilor de cupru. Astfel învață cum să facă aceste becuri solare cu materiale locale și care pot fi reparate”, a spus Diaz pentru Mashable.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri