Londra, New York, Tokyo și Hong Kong se numără printre orașele care s-ar afla sub nivelul mării ca urmare a topirii statului de gheață din Antartica avertizează un nou raport, potrivit The Independent.
Emisiile de carbon emanate de cărbune, petrol și gaze ar putea alimenta încălzirea globală într-o asemenea măsură încât, practic, tot stratul de gheață din Antarctica s-ar topi, ridicând nivelul mării cu 60 de metri, care va inunda casele a peste un miliard de oameni din întreaga lume.
„Dacă viitoarele emisii de dioxid de carbon nu vor fi limitate, nivelul mării va crește cu peste 10 metri în următorii 1000 de ani, iar calota glaciară va dispărea”, a declarat profesorul Anders Levermann, de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului. Nu este clar dacă acest proces dimanic este reversibil, iar dacă este, nu se știe cât timp va dura.
Ken Caldeira, colegul profesorului Levermann, a declarat, pentru „The Independent”, că nu putem continua extracția combustibililor fosili și eliberarea acestora în atmosferă sub formă de dioxid de carbon. „Dacă nu oprim trimiterea spre cer a deșeurilor sub forma dioxidului de carbon, terenul pe care locuiesc în prezent peste un miliard de oameni va ajunge într-o zi sub ape”, susține acesta.
În prima parte a acestui an, oamenii de știință au avertizat că omenirea trebuie să fie pregătită pentru o creștere a vitezei schimbărilor climatice. Potrivit studiului, rata de creștere a temperaturilor în emisfera norică ar putea fi de 0,25 de grade Celsius pe decadă până în 2020, un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 1000 de ani.
Studiul efectuat de cercetătorii americani de la Pacific Northwest National Laboratory din Washington s-a concentrat asupra schimbărilor produse la intervale de 40 de ani pentru a stabili ce schimbări pot percepe oamenii în timpul vieții.
Citește și:
Ritmul de topire a gheții din Antarctica a crescut semnificativ
eveste.ro: Cinci mituri despre topirea ghețurilor din Antarctica