Linistea dinaintea inundatiilor

“In Romania nu exista, in acest moment, risc de inundatii pe cursurile de apa, a declarat, pentru Green Report, Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant al Administratiei Nationale Apele Romane.

“Conform prognozei pe sapte zile, nu exista risc de inundatie pe cursurile de apa. Este posibil totusi sa apara fenomen de baltire, mai ales in zonele de ses, in zonele joase. In acele puncte, este atributia autoritatilor locale sa ia masuri pentru a permite apei sa se scurga spre albiile raurilor”, a explicat Ana-Maria Agiu.

Riscul unei inundatii apare in momentul topirii zapezii, fenomen care se produce, de regula, in luna martie. Pana atunci, cat timp temperaturile sunt negative noaptea si dimineata, inundatiile nu sunt posibile. Chiar daca temperaturile devin pozitive si ajung ziua pana la 3-5 grade Celsius, apa ingheata din nou pe parcursul noptii.

Pentru identificarea rapida a pericolului unei inundatii, apele raurilor sunt monitorizate de statiile hidrologice, care transmit date de doua ori pe zi.

Prognozele utilizate de Administratia Nationala Apele Romane pornesc de la prognozele de temperatura emise de Administratia Nationala de Meteorologie, adaptate pentru uz hidrologic. Evaluarile privind “riscul pe cursurile de apa” sunt realizate de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

Pe de alta parte, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat astazi ca “o problema grava ar putea sa apara in momentul topirii zapezilor. La raurile mari probabil ca nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zapada”. Borbely a precizat ca “noi avem o strategie impotriva inundatiilor, dar tine de autoritatile locale sa fie pregatite”.

Potrivit unui comunicat emis astazi de Ministerul Mediului si Padurilor, “starea hidrologica din tara si de pe Dunare prezinta, in momentul de fata, cote scazute ale cursurilor de apa, precum si importante capacitati de stocare disponibile in lacurile de acumulare, situatie care ofera premise favorabile pentru gestionarea unor debite marite in urma topirii zapezilor”.

Cu toate acestea, Ministerul Mediului si Padurilor recomanda autoritatilor locale “sa valorifice aceste doua saptamani de aparenta liniste, prin inceperea neintarziata a operatiunilor prevazute in planurile locale de aparare impotriva inundatiilor”.

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a anuntat la randul sau, astazi, ca "o posibila situatie de urgenta va fi anuntata de Administratia Nationala de Meteorologie si Administratia Nationala Apele Romane".

Mihai Diac

Foto: infomm.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri