Efectele poluarii sonore pot varia de la un deranj usor pana la boli serioase. In cadrul unei ceremonii prestigioase organizate la Londra la inceputul acestei saptamani, Agentia Europeana de Mediu (EEA) si Societatea pentru Reducerea Zgomotului (NAS) au anuntat ca vor acorda de acum un premiu pentru cele mai inovative solutii de reducere a poluarii fonice, potrivit site-ului EEA.
De asemenea, Agentia Europeana de Mediu a publicat o serie de informatii referitoare la impactul pe care zgomotul il are asupra sanatatii si un ghid de bune practici in domeniu.
Aproximativ 56 milioane de europeni din marile sunt expusi la un nivel excesiv de zgomot, numai din cauza traficului rutier. Poluarea fonica poate cauza stres si afecteaza activitati de baza, precum somnul, odihna si studiul. Expunerea prelungita la zgomot poate cauza boli grave, precum hipertensiune arteriala sau afectiuni cardiovasculare.
In ultimii zece ani, Societatea pentru Rdeucerea Zgomotului a acordat “Oscaruri Fonice” tuturor initiativelor de reducere a zgomotului excesiv in Marea Britanie. Acum, Societatea s-a alaturat EEA pentru a premia initiative de pe intregul continent. Un premiu european pentru reducerea zgomotului va fi acordat pentru prima oara in luna noiembrie a anului viitor. Orice produs, campanie, inovatie sau sistem care ofera o solutie creativa la problema poluarii fonice poate fi nominalizat.
Ghid de Bune Practici
Agentia Europeana de Mediu a elaborat si un Ghid de Bune Parctici privind expunerea la zgomot, cu rolul de a ajuta autoritatile nationale si locale sa pregateasca planuri de actiune in acest sens. Directiva Europeana privind Zgomotul cere tuturor statelor membre sa realizeze harti ale poluarii fonice si planuri de actiune pentru reducerea nivelului de zgomot.
De asemenea, Agentia a realizat o harta a celor mai importante surse de zgomot de pe continent, disponibila la http://noise.eionet.europa.eu/.