Legislatia romaneasca ar trebui sa cuprinda unele obligatii pentru investitorii si devoltatorii din sectorul regenerabilelor, precum achizitionarea unor echipamente de pe piata romaneasca sau limitarea capacitatii instalate din cauza suprasolicitarii sistemului, a declarat Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de reglementare din ANRE, in cadrul conferintei “Proiecte solare pe acoperisuri”.
Ar fi benefic niste limitari. Suntem printre putinii din Europa care nu avem asta in lege. In 2013, aproape 10% din consumul final de energie va proveni din surse regenerabile, desi tinta pentru acest an este de 14%. Deocamdata nu atingem aceste tinte, dar din 2014 sau 2015 ne putem astepta la atingerea acestor tinte”, a spus repreentantul ANRE.
Referindu-se la reducerea numarului de certificate pentru instalatiile fotovoltaice, Nagy-Bege a spus ca personal se asteapta ca pentru un MWh sa fie acordate sub patru certificate.
In ceea ce priveste reducerea pretului acestora, oficialul ANRE a preciat ca o astfel de masura ar denota incompetenta autoritatilor.
Daca respectam Legea 220, atunci nu se poate reduce pretul maxim al certificatelor verzi. Daca aceasta modificare se realizeaza prin Ordonanta de Urgenta, si modificam prevederile, initiem si procedura de modificare a deciziei Comisiei Europene in acest sens, se poate. Dar decizia CE se aplica de un an si jumatate si trebuie sa fim consecventi. O modificare ar avea o imagine de neseriozitate a Guvernului”, a spus Nagy.
Potrivit datelor ANRE, in Romania sunt instalati si functionali 1.600 MW in centrale eoliene, 71 MW in instalatii fotovoltaice, 44 MW in centrale pe biomasa si microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW.
Totodată, sunt in teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW si unitati pe biomasa de 1 MW.
In diverse stadii de constructie se afla centrale eoliene de 1.515 MW, microhidrocentrale de 108 MW, centrale pe biomasa de 47 MW si unitati fotovoltaice de 324 MW.