Liderii UE au ajuns la un acord privind un obiectiv mult mai ambiţios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar cu cel puțin 55% până la sfârșitul deceniului, comparativ cu nivelurile din 1990, scrie The Guardian.
Acest obiectiv va înlocui actuala ţintă a blocului comunitar de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, faţă de nivelul din 1990. Parlamentul European trebuie să aprobe noul obiectiv.
Propunerea privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 a fost făcută în septembrie de Comisia Europeană, dar unele state membre, cum ar fi Polonia, s-au opus.
La cinci ani de la acordul de la Paris, UE vrea să fie un lider în lupta împotriva încălzirii globale. Cu toate acestea, șefii de state și de guverne ai blocului nu au putut să cadă de acord asupra noii ținte ultima dată când s-au întâlnit în octombrie, în principal din cauza preocupărilor financiare ale națiunilor din est cu privire la modul de finanțare și gestionare a tranziției verzi.
Sume mari din pachetul record de 1,82 miliarde de euro urmează să fie cheltuite pentru programe și investiții menite să ajute acele state membre, regiuni și sectoare afectate în mod deosebit de tranziția verde, care au nevoie de o economie profundă și transformare socială. Liderii UE au fost de acord că 30% din pachet ar trebui utilizat pentru a sprijini tranziția.
Activiştii de la Greenpeace au organizat un protest în timpul întâlnirilor, în care au înălţat un balon cu aer cald şi au cerut oficialilor scăderea emisiilor cu 65%.
Citeşte şi: