Liderii sectorului eolian isi pastreaza optimismul privind stabilizarea industrie

Cand, daca si cum va avea loc stabilizarea sectorului eolian au fost intrebarile-cheie pentru sase dintre liderii industriei prezenti la summit-ul EWEA 2013, organizat la Viena.

“Exista un numar de companii aflate in deficultate si care nu reusesc sa faca fata cerintelor financiare actuale”, spune vicepresedintele Alstom Wind Energy, Alfonso Faubel.

“Unii jucatori isi pastreaza competitivitatea, iar altii trebuie sa-si schimbe stategia din mers”, a adaugat  Stephan Ritter, CEO al GE Europe.

Cei sase CEO nu au reusit sa identifice o consolidare importanta a pietei eoliene onshore, in schimb piata offshore pare mult mai sigura si atractiva. “Doar companiile cu experienta vor supravietui in offshore”, a mai spus Faubel.”Avem nevoie de companii cu planuri de afaceri pe termen lung”, a subliniat Jan Kjaersgaard, CEO Siemens Wind Power.

De asemenea, potrivit lui Lars Bondo Krogsgaard, director relatii clienti (CCO) Nordex, zilele companiilor integrate pe verticala – cele care fabrica in totalitate sau in mare parte componentele pentru turbinele eoliene – s-au incheiat. “Strategia noastra este aceea de a implica mai mult furnizorii secundari”, a adaugat acesta.

Copy-paste pe stategia adoptata de industria auto

Pentru vicepresedintele Alstom Energy Group, industria eoliana are mult de invatat din experienta constructorilor de masini, in special automatizarea si standardizarea lantului de aprovizionare.

Trebuie sa devenim flexibili pentru a face fata fluctuatiilor de pe piata”, a adaugat Faubel.

Potrivit acestuia, standardizarea in industria eoliana ar insemna ca fabricile sa intre in conservare atunci cand conditiile pietei sunt nefavorabile.

In declaratia sa, Faubel a fost sustinut si de CEO-ul Siemens Wind Power, Jan Kjaersgaard. “Fluctuatii vor fi mereu. De exemplu, in SUA a trebuit sa concediem personal, in timp ce in Danemarca lucram la capacitate maxima”.

Un efect pozitiv pe care criza l-a produs in piata eoliana a fost acela ca a ridicat presiunea venita din partea constructorilor chinezi.

China a incetat sa mai fie o optiune in privinta costurilor mai mici”, a spus Kjaersgaard.

Cu toate acestea, Jean Huby, CEO Areva Wind, a avertizat ca “jucatorii asiatici pot ocupa rapid cote de piata”.

Potrivit lui Jukka-Pekka Mäkinen, CEO The Switch,  tehnologia europeana pentru industria eoliana a devenit mult mai eficienta, ceea ce a dus la o prabusire a costurilor, acest fapt ingreunand si mai mult intrarea asiaticilor pe piata. “Nu am vazut boom-ul asteptat de toata lumea”, a spus Mäkinen cu privire la “invadare” pietei europene de catre producatorii asiatici.

Referindu-se la instabilitate politicilor referitoare la schemele de suport, cei sase  CEO au cazut de acorda ca “industria are nevoie de stabilitate pe termen lung pentru a reduce costurile”.

Cu toate acestea, pentru a incheia intr-o nota optimista, Ritter a  precizat ca, desi se confrunta cu efectele crizei, industria de profil este functionala, anul trecut in Europa fiind instalati 11.000 MW.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri