Liderii din Africa de Sud caută o strategie comună pentru a proteja elefanţii

Patru şefi de stat din Africa de Sud s-au reunit în Botswana în încercarea de a elabora o strategie comună pentru conservarea populaţiei de elefanţi sălbatici din ţările lor, cea mai importantă de pe planetă.

Două treimi dintre elefanții din lume trăiesc în Africa.

”Nu mai putem continua să rămânem pasivi în timp ce alţii dezbat şi iau decizii care afectează elefanţii noştri”, s-a plâns preşedintele botswanez, Mokgweetsi Masisi, în faţa omologilor săi din Namibia, Zambia şi Zimbabwe. 

În Botswana trăieşte cea mai numeroasă populaţie de elefanţi de pe continent, evaluată în 2015 la circa 135.000 de exemplare. Aceasta reprezintă principala atracţie turistică din această ţară specializată în safari de înaltă calitate, potrivit AFP.

După ce a fost numit preşedinte, Masisi s-a distanţat de politica de apărare cu orice preţ a vieţuitoarelor sălbatice iniţiată de predecesorul său, Ian Khama. 

A fost inaugurat primul spital pentru elefanți din India

Guvernul său intenţionează de asemenea să restabilească vânătoarea comercială a animalelor sălbatice pe cale de dispariţie, inclusiv a elefanţilor, interzisă în 2014 de preşedintele Khama. 

Este ”indiscutabil faptul că abundenţa elefanţilor creează numeroase constrângeri”, a estimat Masisi adăugând că „ciocnirile dintre elefanţi şi oameni se multiplică pe fondul creşterii cererii de terenuri pentru agricultură şi locuinţe”.

Episoadele recurente de secetă care afectează Africa de Sud de mai multe sezoane „exercită o presiune şi mai mare asupra ecosistemelor noastre fragile”, a insistat şeful statului. 

„Aceasta ne obligă să adoptăm măsuri mai stricte pentru a asigura resursele necesare pentru supravieţuirea faunei noastre sălbatice”, a concluzionat Masisi. 

În ultimii zece ani, populaţia de elefanţi africani s-a redus la 110.000 de exemplare de la aproximativ 415.000, conform statisticilor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Această scădere este cauzată de comerţul ilegal însă înfloritor cu fildeş, foarte apreciat în medicina tradiţională chineză. 

90 elefanți au fost omorâți în ultimele 2 luni pentru fildeș într-o rezervație naturală din Botswana

Aproape 40.000 de elefanţi africani cad anual victime braconajului. 

Apărătorii animalelor sălbatice se opun cu fermitate eventualei restabiliri a vânătorii care, în opinia lor, va distruge turismul din Botswana, unul dintre pilonii economiei acestei ţări.

spot_img

Ultimele știri