Specii insulare unice, inclusiv lemurieni, leopardul de zăpadă și broasca țestoasă gigantă din Galapagos, ar putea fi expuse unui risc ridicat de dispariție dacă planeta se încălzește cu peste 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, avertizează o nouă cercetare.
Cele mai bogate regiuni ale planetei în ceea ce priveşte speciile sălbatice de faună şi floră vor fi afectate iremediabil de încălzirea globală în cazul în care nu se întreprinde nimic pentru limitarea acesteia.
O analiză a 8.000 de evaluări a riscului pentru diferite specii arată că pericolul de dispariţie este ridicat în aproape 300 de zone în care biodiversitatea este esenţială, atât pe uscat cât şi în oceane, dacă temperaturile cresc cu mai mult de 3 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială, conform acestui studiu publicat în Biological Conservation.
Suprafaţa Pământului s-a încălzit deja cu 1 grad Celsius. Promisiunile asumate în cadrul Acordului de la Paris prevăd limitarea acestei încălziri la sub 2 grade Celsius sau chiar la 1,5 grade Celsius, însă angajamentele actuale ale statelor pun lumea pe calea unei încălziri de peste 3 grade Celsius până la sfârşitul secolului. Chiar mai înainte.
Speciile endemice, care trăiesc în exclusivitate într-un anumit teritoriu, vor fi cele mai afectate. Leoparzii de zăpadă din Himalaya, marsuinii de Pacific din Golful California, lemurienii din Madagascar sau elefanţii din pădurea africană riscă să dispară dacă umanitatea nu îşi reduce emisiile de gaze cu efect de seră, atenţionează acest studiu.
Analiza a 270 de puncte fierbinți de biodiversitate sugerează că aproape jumătate din speciile marine endemice și 84% din speciile endemice de munte se vor confrunta cu dispariția dacă planeta se încălzește cu mai mult de 3 grade Celsius, care s-ar putea întâmpla în 2100, dacă tendințele actuale continuă.
Cu toate acestea, menținerea creșterii temperaturii globale la 1,5 C – limita țintă stabilită prin acordul de la Paris – ar reduce riscul de extincție globală de zece ori, potrivit lucrării publicate în Biological Conservation.
Dacă lumea reușește să se mențină la 1,5° C de încălzire, doar 2% din speciile endemice terestre ar fi expuse riscului de dispariție, comparativ cu 20% la peste 3° C, conform analizei a sute de studii existente.
Speciile sunt endemice dacă se găsesc doar într-un singur loc, cum ar fi o insulă, lanțul muntos sau o singură țară.
Creșterea este și mai semnificativă în ecosistemele marine.
„Riscul de extincție crește semnificativ pentru ceea ce este considerat a fi o uşoară încălzire, iar speciile endemice sunt cele care suferă cel mai mare prejudiciu”, a declarat cercetătorul principal Stella Manes, doctorand la Universitatea Federală din Rio de Janeiro.
În total, peste 90% dintre speciile endemice terestre şi 95% dintre speciile marine vor fi afectate de încălzirea globală, susţin oamenii de ştiinţă. La tropice, două treimi dintre specii ar putea să dispară.
Principalele ameninţări de până în prezent au fost pierderea habitatului asociată expansiunii urbane, mineritului, agriculturii şi vânătorii.
Crearea ariilor protejate, instituite până în prezent pentru a lupta împotriva acestor ameninţări, s-ar putea dovedi a fi de prea puţin ajutor în faţa încălzirii globale.