Cercetatorii din cadrul Unversitatii Monash iau in calcul posibilitatea folosirii criogeniei pentru conservarea materialului genetic, pe care l-ar utiliza apoi la clonare sau alte tehnici de reproducere ale leoparzilor de zapada.
Conservarea criogenica, un proces prin care celulele sau tesuturile sunt pastrate prin racirea a temperaturi de sub 0 grade Celsius, are ca scop crearea unor baze genetice pentru conservarea a cat mai multor celule. Este o tehnica de nepretuit atunci cand ai de-a face cu celule cu o durata de viata limitata, scrie International Business Times. Iar aceasta procedura revolutionara ar putea ajuta la supravieturiea speciilor de animale pe cale de disparitie, printre care si leopardul de zapada, o felina mare care traieste in muntii din Asia Centrala, spun cercetatorii.
Studiul, parte a proiectului de doctorat al lui Rajneesh Verma, a fost supervizat de doctorul Paul Verma – ambii de la Institutul pentru Cercetario Medicale Monash. Conform studiului, cercetatorii ar putea crea celule de reproducere din tesuturile leoparzilor de zapada adulti, care vor fi folosite apoi pentru a-i readuce la viata.
Foto: Wikipedia
Florin Tulbure