Majorarea de catre Comisia Europeana a cotelor de emisie ale Romaniei nu trebuie inteleasa ca o invitatie la o dezvoltare pe baze poluante, ci ca un act de solidaritate fata de statele mai putin dezvoltate, a afirmat, vineri, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.
In pachetul de propuneri in domeniul energiei prezentat la 23 ianuarie de executivul comunitar, Romaniei i se permite sa emita cu pana la 19 la suta mai mult dioxid de carbon pana in 2020, in comparatie cu 2005, luat ca an de referinta, cand a avut loc ultima evaluare stiintifica a nivelului emisiilor poluante. In opinia comisarului Orban, aceasta permisiune de a polua mai mult "este un gest prin care Uniunea Europeana ofera statelor mai putin dezvoltate posibilitatea de a se apropia de nivelul mediu de dezvoltare din UE", iar pachetul prezentat de Comisie contine suficiente masuri menite a ’preintampina aparitia proceselor care duc la poluarea planetei’.
Leonard Orban a exclus posibilitatea ca Romania sa poata sa isi vanda aceste cote suplimentare de emisie, deoarece, a reamintit el, certificatele de emisie de gaze cu efect de sera (care pot face obiectul tranzactionarilor) nu vor mai fi "acordate de la sine, ci vor face obiectul unei licitatii la nivelul intregii UE". Prin urmare, companiile din Romania care vor dori sa achizitioneze astfel de certificate de emisii vor trebui sa participe la licitatii impreuna cu alte companii din UE. Acest lucru nu se va intampla insa decat dupa 2013, a mai precizat el.
Oficialul a respins categoric existenta vreunei legaturi intre aceasta majorare acordata Romaniei si faptul ca tara noastra a dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie Comisia Europeana, nemultumita fiind de cota de emisii de CO2 alocata in luna octombrie Romaniei, de 75,9 milioane tone pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7 la suta fata de solicitarea Bucurestiului. El a tinut chiar sa sublinieze ca aceasta cifra de 19 la suta avansata la 23 ianuarie de Comisie nu este deocamdata definitiva, ea fiind doar o propunere asupra careia trebuie sa se pronunte si Parlamentul si Consiliul.