Joi, 19 decembrie, un camion trimis de administratorul zonei retrocedate din parcul IOR al capitalei a încercat să transporte lemnul copacilor tăiați ilegal în ultimele săptămâni, în timp ce alți angajați ciopârțeau cu drujbele ce a mai rămas. Camionul avea aviz pentru transportarea deșeurilor din construcții, nu pentru materiale lemnoase. Activiștii de mediu reclamă amenințări și agresiuni din partea oamenilor trimiși de administrator să desființeze spațiul verde.
Dezastrul din Parcul IOR, una dintre cele mai cunoscute zone verzi din București, continuă să ia amploare.
Recent, administratorul terenului retrocedat a încercat să scoată lemnul tăiat ilegal din zonă, însă a fost oprit de intervenția poliției, alertată de un polițist local care păzește intrarea în parc.
Încărcătura de lemn se afla într-un camion autorizat să transporte joi, 19 decembrie, deșeuri și materiale provenite din construcții, deci ilegal.
„Au încercat să scoată lemnul, dar pentru că a venit repede poliția, nu au reușit. Au fost obligați să-l mute în alt loc, dar tot pe bucata retrocedată. Transportul era ilegal, a fost verificat.” – ne-a transmis unul dintre activiștii de mediu .
Activiștii de mediu și cetățenii care supraveghează zona terenului retrocedat cred că administratorul va mai încerca să scoată lemnul tăiat ilegal în perioada următoare.
Tăierile ilegale continuă sub ochii autorităților, la fel și agresarea activiștilor
În ultimele săptămâni, Parcul IOR a fost martorul unei veritabile masacrare a arborilor.
Peste 400 de copaci au fost doborâți ilegal, fără a deține avizele necesare, în ciuda prezenței autorităților locale.
Deși autoritățile au fost alertate în repetate rânduri, tăierile ilegale continuă, iar sancțiunile pentru astfel de acțiuni sunt derizorii.
Potrivit legislației actuale, tăierea ilegală a arborilor din orașe este pedepsită doar cu o amendă de 25 de lei pentru fiecare copac tăiat, o sumă insuficientă pentru a descuraja astfel de practici.
„În fiecare zi taie, și noaptea au tăiat, sunt oameni care merg în fiecare zi acolo să supravegheze zona și să intervină atunci când apar angajații administratorului să mai taie copaci, iar poliția nu le face absolut nimic celor cu drujbele, cu excepția a câtorva amezi”, activist de mediu implicat în salvarea spațiului verde retrocedat din IOR.
Activistul de mediu a declarat pentru Green Report că mai mulți oameni care au încercat să oprească distrugerea zonei au fost agresați în repetate rânduri de angajații administratorului terenului retrocedat.
„Ieri [19 decembrie, n.red.], de exemplu, a fost găsit spray-ul paralizant pe care l-au folosit acum două săptămâni să-i dea unuia dintre activiști în ochi. L-a ridicat poliția ca probă. Sper să ia amprentele de pe el deoarece administratorul a încercat să spună că situația a fost de fapt invers, ba chiar a depus și o plângere la poliție în acest sens, împotriva celui care a fost, de fapt, agresat.”
Ne-a rugat să-i protejăm identitatea deoarece a primit mai multe amenințări de-a lungul timpului, inclusiv cu moartea.
„Oamenilor le e frică de repercursiuni, mulți dintre ei încearcă să rămână în anonimat pentru că sunt constant sub amenințările celor care au făcut praf zona retrocedată din IOR. Pe mine m-au amenințat că mă omoară.”
Activistul susține că se simte în pericol deoarece nu mai reușeste să dialogheze cu poliția. După ce a depus o plângere penală pentru amenințarea cu moartea petrecută în fața agenților de poliție locală, Secția 12 nu îi mai răspunde atunci când cere informații despre desfășurarea anchetei.
„Mi se pare foarte ciudat că poliția nu face absolut nimic. De o lună și ceva nu mai primesc niciun fel de răspuns. Am tot trimis mailuri încă de pe 15 noiembrie și nu am primit niciun fel de răspuns. Nici polițistul care se ocupa de cazul meu nu mai răspunde la telefon. Cei care au fost bătuți acolo au depus plângeri direct la parchet, s-au organizat mai bine”, a mai declarat acesta.
Tăierile masive din Parcul IOR nu sunt un caz izolat. La nivelul Capitalei, tăierile ilegale sunt frecvente, de cele mai multe ori fiind efectuate în interesul dezvoltatorilor imobiliari care urmăresc să extindă zonele construibile.
„Toată săptămâna au venit cu un executor judecătoresc care să constate că oamenii cu drujbele nu-și pot face treaba din cauza oamenilor care vin să protejeze copacii – a declarat unul dintre activiștii de mediu pentru Green Report.”
În acest context, mulți locuitori ai zonei și activiști de mediu se tem că aceste acțiuni vor continua, având în vedere că autoritățile sunt adesea neputincioase în fața acestor abuzuri.
Recent, într-un video postat de activiștii grupului „Aici a fost o pădure / Aici ar putea fi o pădure”, un polițist local din sectorul 3 a fost surprins în timp ce îl ajuta pe unul dintre muncitorii care tăiau copacii cu drujba, să nu fie doborât de un arbore ornamental plantat la marginea zonei retrocedate.
Un nou Cod Silvic, dar insuficient pentru protecția pădurilor urbane
În contextul actual, există un interes tot mai mare pentru schimbarea legislației, iar recent, Parlamentul a adoptat noul Cod Silvic, care prevede pedepse mai severe pentru tăierile ilegale, inclusiv închisoare.
Schimbările legislative vor intra în vigoare doar după promulgarea legii, iar până atunci, tăierile ilegale de arbori riscă să rămână o practică răspândită și greu de combătut.
„Cred că până va promulga Iohannis modificările aduse la Codul Silvic, administratorul zonei retrocedate va încerca să scoată cât mai mult lemn din zonă.” – a spus unul dintre activiștii de mediu care supraveghează situația.
Activistii atrag atenția asupra faptului că, în ciuda unor progrese legislative, protecția arborilor din orașe este încă o prioritate neglijată.
De asemenea, în paralel cu tăierile ilegale, în Parcul IOR au avut loc peste 30 de incendii în ultimii doi ani, care au afectat aproximativ 50.000 de metri pătrați de vegetație, mai exact suprafața retrocedată.
Reacții din societatea civilă
Green Report, a stat de vorbă cu președintele Asociației GIC IOR Titan, Cristian Șoimaru, asociație care se luptă în instanță pentru a întoarce bucata retrocedată în proprietatea comunității.
Acesta a declarat că lupta pentru zona retrocedată a început acum 13 ani și că i-a chemat în fața instanței pe proprietara terenului, recent decedată, Maria Cocoru și Primăria Bucureștiului.
În opinia sa, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a mimat implicarea în chestiunea retrocedării.
„Primăria Sectorului 3 nu și-a făcut datoria, Firea nici atât! Primarul Negoiță s-a luptat în instanță, dar nu s-a luptat cum trebuie. A venit avocatul lui Cocoru cu o falsa expertiză care spunea că acolo nu a fost parc, ceea ce este o minciună gogonată. Negoiță nu a vrut sa ne dea să studiem dosarul. S-a trimis o cerere pe 544 să vedem și noi tot dosarul, la care nu am primit răspuns. Negoiță a vrut să lase impresia că s-a implicat, în realitatea nu a acționat corespunzător. Nu a venit nici măcar cu o contra expertiză.”
Cristian Șoimaru spune că în momentul de față există două procese în instanță, unul depus de fostul prefect al capitalei, Rareș Hopincă, actual primar al Sectorului 2, și unul depus de asociația pe care o conduce – GIC IOR Titan.
„Ambele procese cer constatarea nulității a celor două decizii de retrocedare din mai 2005 pe care primarul Videanu [primar al capitalei la momentul retrocedării, n.red.] le-a semnat și astfel a cedat două hectare către Cocoru. Noi am descoperit că sunt documente care atestă ca acolo a fost parc. Există o documentație cadastrală din 1985, în care, la adresa respectiva scrie parc.”
Acesta a mai transmis că, în momentul de față, asociația așteaptă să vadă cine este moștenitorul Mariei Cocoro, proprietara terenului retrocedat, recent defunctă, pentru a putea continua cu demersul legal.
„Sperăm că instanțele se vor uita, până la urmă, la documentele reale și vor realiza că retrocedarea din 2005 a fost ilegala. Asta este ce ne dorim să se întâmple!”
Cât despre evenimentul recent, Șoimaru a susținut că cei care au distrus zona retrocedată din parc sunt neobosiți în a-și atinge misiunea.
„Este evident că oamenii care au fost în spatele lui Cocoru vor să radă acum tot și la propriu și la figurat.”
În fața acestei situații, atât activiștii de mediu, cât și cetățenii din zonă au întreprins mai acțiuni civice pentru a salva ultimele exemplare de arbori din bucata retrocedată.
Atât asociația GIC IOR Titan, cât și Mișcarea civică „Aici a fost o pădure/Aici ar putea fi o pădure” au organizat numeroase acțiuni de protest, documentând tăierile ilegale și alertând autoritățile, punându-și de foarte multe ori siguranța în pericol.
De asemenea, aceștia au trimis o scrisoare deschisă primarului general Nicușor Dan și premierului Marcel Ciolacu, solicitând măsuri urgente pentru oprirea tăierilor ilegale și protejarea arborilor rămași.
În ciuda acestor eforturi, Parcul IOR se află într-o situație dezastruoasă, iar zona retrocedată a ajuns să fie considerată de activiști drept un exemplu de „ecocid în mijlocul Bucureștiului”.
Tăierile masive, alături de incendiile repetate, amenință să distrugă peisajul natural al parcului, iar autoritățile par să fie adesea depășite de dimensiunea problemei.
În această perioadă critică, tăierile ilegale și distrugerea mediului urban ridică întrebări fundamentale despre gestionarea spațiilor verzi din București, precum și despre aplicarea legii.
Deși există progrese legislative și inițiative civice, realitatea este că Parcul IOR și alte zone verzi din capitală continuă să fie supuse riscurilor, iar protecția mediului urban rămâne o prioritate mult prea puțin adresată.
CITIŢI ŞI
Noul Cod Silvic a fost adoptat de Parlament. Legea merge la promulgare
#transportilegal #taieriilegale #trasabilitatealemnului #sumal #ecocidurban #salvatiparculIOR #codulsilvic #activistidemediu #naturainpericol #bucurestiverde #aiciafostopadure #aiciarputeafiopadure #protejareaspatiilorverzi #environmentaljustice #ecoactivism #stopillegallogging