Ne propunem sa implementam sistemele de energie eoliana si in Romania, desi legislatia in domeniu de aici inca mai necesita adaugiri si corectari, a declarat, marti, Peter Rosenberg, director de vanzari pentru Europa al companiei Suzlon Wind Energy, in cadrul unui seminar desfasurat la Bucuresti, anunta Agerpres.
Rosenberg a adaugat ca avantajul pe care Romania il va avea daca va accelera introducerea tipului de energie alternativa este cat se poate de mare.
‘Implementarea sistemelor de energie eoliana poate oferi oricarei tari care apeleaza la acestea, inclusiv Romaniei, o independenta energetica care exista in alte tari’, a spus oficialul danez.
Conform statisticii intocmite de catre Suzlon Wind Energy, in anul 2008 compania a vandut si instalat in tari din Europa, Asia si America, circa 5.200 de turbine, echivalentul a aproape 2.000 de Megawati. In clasamentul regiunilor geografice in care au fost onorate comenzi, la finele anului trecut conducea detasat Statele Unite, cu 52 la suta, urmate de China, cu 25 de procente.
Totodata, America de Sud, India si Europa sunt zonele care au adunat, fiecare, cate 5 la suta din totalul vanzarilor. Cat priveste prezenta pe piata autohtona a Suzlon Wind Energy, in toamna anului trecut oficialii companiei a obtinut un contract cu spaniolii de la Martifer, lider european in domeniul structurilor metalice, prin care va livra acestora 29 de turbine eoliene de 2,1 MW pentru proiecte in Romania.
Potrivit lui Rosenberg, urmatoarele tinte de afaceri ale Suzlon vor fi, in perioada urmatoare, Bulgaria, Ucraina si Rusia. In plus, strategia de marketing, pe termen mediu spre lung, a companiei este de a intra in topul primilor trei producatori mondiali de turbine eoliene.
In prezent, Suzlon Wind Energy este a 5-a companie mondiala de profil, avand un numar de 14.000 de angajati, si puncte de productie in India, China, Belgia, Germania si Statele Unite ale Americii. Cartierul general pentru operatiunile derulate in Europa se afla in Danemarca. Suzlon Wind Energy a fost infiintata in anul 1995 in India, fiind producatorul numarul 1 pe aceasta piata, in ultimii noua ani.
La jumatatea lunii aprilie, Jean Constantinescu, presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), declara ca, desi potentialul Romaniei in privinta productiei de energie eoliana este de 14.000 megawati, autorizatiile primite pentru punerea in functiune a acestor capacitati abia acopera 2.000 de megawati. Din acest total, numai 20 de megawati sunt operabili, in timp ce Germania dispune de peste 20.000 MW in functiune, a mai spus Constantinescu.
Cea mai noua investitie intr-un parc eolian in Romania a fost anuntata la inceputul acestei luni. Este vorba despre construirea unei astfel de locatii langa Orsova, afacerea fiind sustinuta cu 60 de milioane de euro, de catre un grup de oameni de afaceri germani. Parcul va fi amplasat la limita dintre judetele Caras-Severin si Mehedinti, la altitudinea de 380 de metri, unde viteza vantului este de 6,5 metri pe secunda, si va cuprinde 32 de centrale eoliene.
Potrivit proiectantilor, pana la sfarsitul anului vor fi montate doua turbine de cate un MW, a caror valoare se ridica la 2,5 milioane de euro, restul de 30 de turbine (cu capacitati de 1,5 MW/unitate) urmand sa coste circa 33 milioane euro. Parcul eolian de la Toplet-Orsova va aduce beneficiarilor un profit lunar de 250.000 euro, enrgia fiind furnizata in Sistemul Energetic National (SEN).
Foto: www.copper.org