Perioadele de vanatoare a pasarilor salbatice vor fi corelate cu cele prevazute de legislatia comunitara pentru toate speciile de de interes cinegetic la care vanatoarea este admisa, in urma unei modificari legislative aprobate ieri de Guvernul Romaniei.
Prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern ”se creeaza cadrul legal pentru cresterea tarifelor de gestionare care vor determina, implicit, fonduri mai mari ce revin bugetului de stat, fondului pentru mediu si proprietarilor de terenuri”, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Mediului si Padurilor.
Ordonanta de urgenta a fost propusa de Ministerului Mediului si Padurilor si va modifica si completa Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Masuri de protectie impuse de UE
Aprobarea ordonantei de urgenta vine in contextul in care Comisia Europeana a emis recent un aviz motivat la adresa Romaniei pentru neideplinirea Directivei privind conservarea pasarilor.
Printre speciile vizate de Ordonanta se numara rata mare, cioara de semnatura, garlita mare, gugustiucul si cocosul de munte. Vanatoarea acestuia din urma va fi interzisa.
De asemenea, noua Ordonanta inlatura statutul de gestionari majoritari detinut de asociatiile de vanatoare judetene afiliate la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS) si de catre Regia Nationala a Padurilor Romsilva.
In prezent, exista aproximativ 400 de asociatii de vanatoare neinregistrate la AGVPS, iar acestea vor primi “egalitate de sanse pentru gestionarea fondului cinegetic”, potrivit textului Ordonantei de Urgenta.
Cititi si:
Guvernul modifica perioadele de vanatoare a pasarilor