Legea Picnicului: Romania murdara trebuie ajutata sa se spele

In Romania, 1 Mai „muncitoresc“ a devenit treptat, dupa Revolutia din decembrie `89, sinonima cu micul si berea, savurate la iarba verde, la munte sau la mare. Altfel spus, din acest punct de vedere, intre romani si americani nu prea e mare diferenta.

1 Mai este Ziua Internationala a Muncii, fiind sarbatorita in majoritatea tarilor lumii. A pornit din SUA, decretata in 1889, in memoria victimelor grevei generale din Chicago. In prezent, Ziua Muncii in SUA este sarbatorita pe data de 1 septembrie, fiind asimilata gratarelor, autostrazilor aglomerate si ultimului week-end lung al verii.

Totusi, prin ce ne-am diferentia de „fratii“ americani? Probabil ca prin indisciplina in trafic in caz de drumuri, nu autostrazi, aglomerate, prin lipsa unor locuri special amenajate pentru picnic sau gratar in aer liber, prin lipsa de respect fata de vecinul de „petic verde“ – de exemplu, muzica la prea multi decibeli, si prin lipsa de respect fata de natura.

Daca pana acum nu a existat un cadru legal concret care sa reglementeze „iesirea la iarba verde“, speram ca asa numita Lege a Picnicului va reusi sa disciplineze turistul neaos, de sezon. Daca nu prin amenajari, macar prin cuantumul amenzilor.

Scopul Legii Picnicului, sustinuta de Asociatia Green Revolution, este de prevenire, reducere si eliminare a impactului negativ asupra mediului si asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.

Spatii pentru picnic, amenajate eco si administrate eficient

Potrivit proiectului legislativ, va fi interzisa desfasurarea picnicurilor pe spatiile verzi publice, cu exceptia zonelor amenajate in acest sens. Administratorii acestor spatii de picnic vor fi obligati sa le delimiteze clar, sa puna la dispozitia cetatenilor locuri speciale pentru aprins focul, containere de colectare selectiva a deseurilor, precum si toalete ecologice.

Toate amenajarile vor fi facute asigurand o interventie minima asupra naturii, fara sa fie permise defrisarile, modificari ale cursurilor de apa sau ridicarea de constructii (cu exceptia celor temporare). Administratorii vor fi obligati sa verifice zilnic zonele de picnic si imediata vecinatate a acestora, pentru a se asigura ca nu sunt aduse prejudicii naturii.

Utilizatorii zonelor de picnic vor trebui, printre altele, sa arunce deseurile in containerele amenajate si sa pastreze linistea, ordinea si curatenia. Orice nerespectare a prevederilor Legii Picnicului va fi sanctionata cu amenzi intre 100 si 50.000 de lei.

De ce avem nevoie de Legea Picnicului

De ce avem nevoie de o asemenea lege? Vine 1 Mai. Nu stim ce va fi pe plajele din Vama Veche sau Mamaia – statiunile de pe litoral cu cel mai mare aflux de turisti, la deschiderea oficiala a sezonului estival. La fel cum nu stim nici ce va fi prin poienitele asezate pe vreun parau, in Valea Prahovei, sau chiar prin unele parcuri naturale sau rezervatii.

Anul trecut, plaja de la Vama Veche arata ca o groapa de gunoi dupa petrecerile de 1 Mai. Dupa ce turistii si-au strans corturile si au plecat, in urma lor au ramas aceeasi munti de mizerie cu care ne-au obisnuit in fiecare an. Evident, turistii nu au miscat nici un deget la curatenie. Are cine sa stranga dupa ei: autoritatile. Iar in lipsa reactiei acestora, proprietarii de terase din zona si localnicii.

Daca turistilor nu le pasa, atunci ar trebui sa le pese localnicilor de locurile in care isi duc viata. Ei bine, acest lucru nu se intampla, cel putin in zona din jurul Pesterii Campeneasca, din judetul Bihor, si nu doar in preajma zilei de 1 Mai, ci mereu.

In 2008, o echipa de salvamontisti a scos aproximativ 100 metri cubi de gunoaie, aduse de ape, din pestera renumita pentru cea mai inalta cascada subterana din Romania.

„Am fost in februarie sau in martie 2011 in Pestera Campeneasca. Am constatat ca tot ce s-a scos in urma cu trei ani s-a depus la loc“, a declarat pentru Green Report Tudor Rus, unul dintre speologii care au participat in 2008 la actiunea de igienizare a pesterii. El a spus ca, la acea vreme, au scos din pestera tot felul de deseuri, de la pet-uri pana la anvelope de tractor.

„O lege curata pentru o Romanie murdara“

In momentul de fata, Legea Picnicului se afla la Parlament, in dezbaterea Senatului, asteptand distribuirea catre comisiile de specialitate.

„Aceasta (n.r. – Legea Picnicului) este o lege curata pentru o Romanie murdara. Este o lege a bunului-simt. Nu incercam sa-i oprim pe oameni sa nu mai mearga la picnic, ci incercam sa ii determinam sa faca acest lucru in mod civilizat“, a declarat Dana Belciug, project manager Green Report.

Initiatorii Legii Picnicului sunt Sulfina Barbu – deputat PDL, Carmen Ileana Moldovan – deputat PSD, Ana Adriana Saftoiu – deputat PNL si Attila Korodi – deputat UDMR.

In prezent, exista cel putin 15 prevederi diferite care reglementeaza activitatile in aer liber in Romania, risipite prin ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine de ministru si legi. Unele dintre ele chiar se contrazic, iar, in prezent, nu este clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.

Discutiile dintre Green Revolution si reprezentantii Ministerului Mediului pentru crearea noului cod pentru picnic au inceput in 2009. Inca de atunci, mass- media, cat si numeroase vedete, politicieni si alte persoane publice si-au exprimat increderea ca Legea Picnicului ii va determina pe romani sa se poarte civilizat, chiar si de teama amenzilor.

Daca proiectul Legii Picnicului – care are un puternic si sanatos caracter civic, fara echivoc – nu este adoptat, atunci avem alternativa pentru a scapa de odioasele muzici asurzitoare, aglomeratii in trafic, gramezi de gunoaie etc: sa ne aliniem tarilor ca Australia sau Elvetia, unde Ziua Internationala a Muncii nu este sarbatoare oficiala, fiind zi normala de munca. Care ar fi sansele?

Sursa foto: dinorasulmeu.ro

Bogdan Tupilat

Cititi si:

Legea Picnicului, in dezbaterea Senatului

Legea picnicului, dezbatuta in Parlament: spatii special amenajate, amenzi de pana la 50.000 lei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri