Legea pentru interzicerea cianurii în exploatarea aurului și argintului, retrimisă în Comisia de Industrii

Camera Deputaților a votat joi retrimiterea proiectului de lege care interzice folosirea tehnologiei prin cianuri în exploatările de aur și argint către Comisia pentru Industrii și servicii pentru un nou raport. Proiectul de lege, inițiat în 2007, a fost inițial avizat favorabil de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților. În motivarea deciziei, comisia sublinia că “propunerea legislativă se încadrează în acquis-ul comunitar ce vizează protecția mediului, domeniu considerat de interes major în contextul politicilor comunitare”. La presiunea companiilor miniere, legea a fost tergiversată.

romania-fara-cianuri1 (1)

Legea are un articol unic, propunând modificarea Legii minelor nr.85/2003 după cum urmează:

Activitatea minieră, bazată pe folosirea tehnologiei prin cianuri, în orice etapă a exploatării aurului și argintului, precum și în orice etapă a procesării și înnoblilării reziduurilor este interzisă. Această interdicție se aplică și în cazul folosirii compușilor de cianură în orice procent, precum și în cazul folosirii sale în combinație cu alte metode de procesare sau înnobilare a reziduurilor”.

În timpul protestelor din 2013 pentru Roșia Montană, interzicerea cianurii a fost una din principalele revendicări ale străzii. Anul acesta, la opt ani de la inițiere, legea a fost repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Dar de această dată, industria minieră, întărită și prin promotorii proiectelor miniere de la Certej și Rovina, a convins Comisia de Industrii să facă un raport suplimentar, de respingere.

În iunie 2015, ca urmare a unei consultări unde a participat Gheorghe Duțu, președintele Agenției Naționale de Resurse Minerale, Comisia a motivat că „o interzicere generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri ar implica închiderea exploatărilor aflate în funcțiune din lipsa unei tehnologii alternative, ducând la dispariția unor locuri de muncă, fără beneficii suplimentare pentru mediu sau sănătate umană’.

Potrivit Asociației Alburnus Maior, argumentul Comisiei pentru respingerea interzicerii cianurii este cu atât mai absurd cu cât, la ora actuală, în România, nu există nicio mină operațională care să folosească cianură și chiar dacă ar fi aprobate proiecte miniere comerciale noi, acestea ar folosi forță de muncă extrem de redusă.

În acest context, proiectul de lege a fost repus pe ordinea de zi a Camerei Deputaților din 2 și 3 decembrie 2015. Aceasta se afla pe lista inițiativelor cu propunere de respingere. Mobilizarea extraordinară a mii de cetățeni, care și-au contactat în aceste două zile deputații, a făcut ca legea să fie retrimisă la Comisia de Industrii pentru un nou raport. De asemenea, se așteaptă ca Guvernul Cioloș să emită un nou punct de vedere, actualizat, pe acest subiect”, spun reprezentanții Alburnus Maior.

Comisia de Industrii, condusă de Iulian Iancu, același deputat care a coordonat și cele două rapoarte anterioare, va avea la dispoziție patru săptămâni pentru un nou nou raport.

Petiția România fără Cianură inițiată de Campania Salvați Roșia Montană, rețeaua Mining Watch România și paltforma de-clic.ro, poate fi semnată AICI. Peste 11.500 de persoane au semnat deja.

Citește și:

Cianurile de la Certej, pe masa noului ministru al mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri