VIDEO Mihai Vișan, Romalimenta: Legislația europeană ne limitează la niște pași prin care să reducem risipa alimentară

Mihai Vișan, director executiv patronatul Romalimenta, a subliniat că legislația europeană privind combaterea risipei alimentară are nevoie de mai multă flexibilitate și că în România ar trebui făcut un studiu pentru a vedea exact unde se pierd cele mai mari cantități de alimente. Declarațiile au fost făcute în conferința „Restart în prevenția risipei alimentare”, organizată de Green Report, în parteneriat cu Kaufland România, Lidl România și ZUZU.

„Industria noastră, ca și întreaga industrie europeană, este între ciocan și nicovală. Uniunea Europeană are o legislație extrem de strictă în materie de siguranță alimentară. Sigur, ea este justificată. Diverse crize (boala vacii nebune, de exemplu) au generat o atitudine precauționară foarte rigidă. E lesne de înțeles, sănătatea populației este pe primul plan. Însă vedem că această legislație te și împiedică la o oarecare flexibilitate. Te limitează la a face niște pași care să reducă risipa alimentară”, a susținut Vișan în timpul conferinței.

Acesta a subliniat că modificările la legislația privind combaterea risipei alimentare trebuie făcute la nivelul Uniunii Europene, să fie un efort concentrat al statelor membre, căci „România nu are voie să facă altă legislație care să iasă din aceste limite”.

Directorul executiv patronatul Romalimenta a făcut referire în special la data durabilității minimale (termenul de valabilitate sau inscripția de pe etichetă „a se consuma, de preferință, înainte de”), dar și la data limită de consum, care este stabilită de producătorii alimentari („a se consuma până la”).

https://www.facebook.com/Green.Report/videos/298384374845257/?v=298384374845257

Vișan a adăugat că în România este nevoie de un studiu privind risipa alimentară pentru a vedea unde ne situăm și, mai ales, în ce parte a lanțului se pierd cele mai mari cantități de alimente.

Potrivit datelor prezentate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, risipa alimentară în România este generată, în principal, de consumatorii, cu o proporție de 49%, urmând industria alimentară – 37%. Însă directorul Romalimenta a subliniat că datele sunt vechi. Totuși, ținând cont de aceste statistici, el a sugerat că țara noastră ar trebui să urmeze exemplul altor țări care au aplicat metode de prevenire a risipei alimentare, dar și că românii au nevoie de mai multă informare și educare.

Federația Romalimenta grupează majoritatea asociațiilor/patronatelor din industria alimentara, alături de mari firme procesatoare, autohtone și multinaționale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri