Lecții de trai sustenabil: ghidurile Mai Bine

Asociația ieșeană Mai Bine pune la dispoziția publicului o serie de ghiduri dedicate traiului sustenabil. Cele zece publicații oferă informații utile despre efectele negative ale societății de consum și despre ce putem face, la nivel individual și colectiv, pentru a duce o viață mai bună, în armonie cu natura și comunitatea.

Asociația Mai Bine dorește să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității locale, implicându-se în mod activ în viața comunității prin proiecte care țin cont de toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: mediul natural, mediul social și mediul economic.

Ghidurile au fost realizate în cadrul proiectului Instrumente Educative și Participative pentru Dezvoltare Durabilă, co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei și implementat în parteneriat cu Equiterre – Partenaire pour développement durable. Proiectul, implementat între iunie 2013 și mai 2015, a abordat lipsa de unelte educative și participative la îndemâna cetățenilor care să sprijine și să încurajeze implicarea comunității în sprijinul dezvoltării durabile a spațiilor urbane.

Anca Gheorghică, coordonator, co-fondator și autoare a ghidurilor, a explicat pentru Green Report că promovarea unui trai sustenabil este numitorul comun care leagă diferitele activități ale asociației.

„Motivația care a stat în spate vine din misiunea asumată de Mai bine, de a contribui la dezvoltarea durabilă locală, pe toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării: natură, societate, economie. În cele patru arii de acțiune pe care le avem, respectiv ecologie și protecția mediului, economie socială, educație pentru dezvoltare durabilă și responsabilizare civică, promovarea unui trai sustenabil este firul conductor. Încă din primii ani de activitate am promovat diverse dimensiuni care au făcut subiectul celor zece ghiduri.”

În cadrul proiectului, au fost dezvoltate instrumente educative și participative în sprijinul dezvoltării durabile a comunităților urbane cu ajutorul asociației Equiterre, care a furnizat sprijin prin consultanță și feedback. Mai concret, a fost realizat un manual de dezvoltare durabilă din perspectiva traiului urban, 10 ghiduri a căror conținut se bazează pe diferite capitole a manualului, un kit de training pe aceeași tematică, precum și dezvoltarea unui curs pentru cel puțin 100 de beneficiari din România.

În a doua parte a proiectului au fost organizate întâlniri consultative în cartiere ieșene, sesiuni de informare despre grădini urbane și asociații de sprijin al agriculturii țărănești.

Cele 10 ghiduri sunt disponibile online gratuit:

  • Agricultură biologică – detaliază efectele negative ale agriculturii intensive și beneficiile agriculturii biologice, dând exemple de rețele alimentare alternative din diferite țări.

„Agricultura biologică, biodinamică sau permacultura sunt unele dintre formele prin care se poate practica agricultura sustenabilă. Atentă și respectuoasă faţă de mediul natural și de sănătatea umană, ea este capabilă să ofere produse bune, sănătoase și gustoase la un nivel satisfăcător pentru cererea venită din orașe, unde un număr din ce în ce mai mare de persoane, prin intermediul consumului critic și conștient, se îndreaptă în aceeași direcţie: solicită introducerea de norme etice în piaţa liberă și în modalităţile de producţie alimentară, precum și posibilitatea unor alegeri conforme cu propriile valori.”

  • Grădini Urbane – explică beneficiile de natură ecologică, socială și economică ale grădinilor urbane, oferă sfaturi de grădinărit, alternative naturale la pesticide și alte informații despre plante.

“Agricultura în mediul urban și agricultura tradițională pot și trebuie să fie aduse împreună pentru a oferi alternative sustenabile populației din România. Jumătate din numărul de fermieri tradiționali ai Europei trăiesc în țara noastră, punându-ne la îndemână un potențial extraordinar de prezervare și relansare a tehnicilor agricole prietenoase cu mediul.”

  • Compostarea Domestică – explică beneficiile compostării, oferă sfaturi și explică diferitele metode de realizare a compostului.

„Compostarea resturilor alimentare nu ajută numai la diminuarea volumului de deșeuri, ci și la reducerea riscurilor schimbărilor climatice. Mai mult, compostul înlătură nevoia de fertilizatori chimici și de pesticide (alte surse ale gazelor cu efect de seră) și absoarbe dioxid de carbon din atmosferă, fixându-l ca materie organică.”

  • Auto-organizare – dă detalii despre implicarea civilă, mai exact grupurile de inițiativă structurate pe orizontală (egalitariene), explicând rolul consensului și al facilitării, și explică principalele elemente ale unei adunări publice.

„La baza consensului se află un dialog respectuos între egali. Este vorba despre toată lumea care lucrează împreună pentru a satisface atât nevoile individului, cât şi ale grupului, prin a lucra unul cu altul, mai degrabă decât pentru sau împotriva celuilalt, ceva care necesită deschidere și încredere.”

  • Hrană Sustenabilă – elaborează deciziile individuale sustenabile care pot fi luate în ceea ce privește alimentația, de la alimente naturale, locale și de sezon la reducerea consumului de produse animale și reducerea risipei alimentare. Explică principalele provocări legate de sustenabilitatea hranei, cum ar fi agricultura intensivă și organismele modificate genetic.

“Adoptarea unui comportament de consum responsabil începe cu hrana, întrucât alimentația este responsabilă de mai mult de un sfert din impactul activității umane asupra mediului.”

  • Vacanțe Sustenabile – vorbește despre turismul în masă versus turismul durabil, oferă sfaturi pentru un călător responsabil. Dă exemple de organizații românești care oferă vacanțe cu impact pozitiv în țara noastră.

„Este nevoie, în primul rând, de a îndemna gazdele și/sau operatorii turistici să vadă lumea diferit, nu ca pe o resursă de exploatat, ci ca un loc valoros care merită protejat și celebrat pentru unicitatea și diversitatea inerente.”

  • Cumpărături Responsabile – un ghid util despre diversele probleme de ordin ecologic, social și economic legate de principalele bunuri de larg consum și măsurile pe care le putem lua pentru a face cumpărături responsabile.

„Fiecare alegere pe care o faci are consecințe semnificative asupra mediului natural, social şi economic.”

  • Consumul Critic – explică principiile și implicațiile consumului responsabil, precum și practicile unui consum durabil. Dă exemple de criterii de selecție a produselor sustenabile.

„Într-o economie în mare măsură globalizată, rolul consumatorului depășește mai mult ca niciodată simplul act de a cumpăra. A cheltui bani înseamnă a deține o putere și responsabilități care pot influența echilibrele sociale, economice și de mediu la scară planetară. “

  • Participare Publică – vorbește despre participarea publică și modurile în care cetățenii se pot implica în luarea deciziei publice. Dă exemple de metode de consultare și participare activă și dă sfaturi privind managementul eficient al proceselor participative.

„Orice decizie a administraţiei publice locale are un efect asupra cetăţeanului, fie că este legată de reţeaua de apă, străzi, gunoi, parcuri, clădiri, şcoli şi spitale. Din acest motiv este nevoie de transparenţă în luarea deciziilor publice şi de participare publică.”

  • Simplitatea Voluntară – explică conceptul de simplitate voluntară și descreștere, oferă sfaturi privind simplificarea traiului.

„Simplitatea voluntară este un mod de a trăi care privilegiază calitatea vieții interioare, în opoziție cu importanța acordată culturii de consum. Înseamnă orientarea vieții cotidiene (cheltuieli, interese, valori etc.), având în vedere bunăstarea reală, nu în funcție de adaptarea la așteptările societății și de imaginea reușitei sociale pe care o proiectează.”

Mai Bine

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri