LAUREAȚII Green Report – Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila: Montarea perdelor agroforestiere, soluția pentru o agricultură sustenabilă

Premiul de EXCELENȚĂ ÎN PROIECTE DE CONSERVARE A PATRIMONIULUI NATURA, oferit la Gala Green Report 2023 a mers către Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila, pentru un proiect de conservare a solului.

Pentru păstrarea fertilităţii solului şi pentru creşterea producţiilor agricole, fermierii pot implementa perdele agroforestiere. Perdelele de protecţie s-au dovedit utile atât asupra păstrării fertilităţii solului, cât şi asupra productivităţii culturilor agricole, prin păstrarea unui microclimat benefic plantelor şi prin protecţia împotriva bolilor şi dăunătorilor, a explicat Daniela Trifan, într-un interviu acordat Green Report. În loc de speciile forestiere obişnuite, proiectul SCDA Brăila folosește arbuşti şi pomi fructiferi în primul şi în al patrulea rând al perdelei forestiere şi plopi energetici în cele două rânduri din mijloc. Perdelele agroforestiere care se înfiinţează la SCDA Brăila vor avea o lungime totală de 7 km, pe o lăţime de 15 m, care se vor întinde pe 10,5 hectare. Proiectul prevede înfiinţarea perdelelor agroforestiere la Centrul Experimental Chişcani şi la Centrul Experimental Insula Mare a Brăilei.

De asemenea, SCDA Brăila organizează cursuri online gratuite pentru fermieri, tineri cercetători şi ingineri agronomi, până la începutul lunii martie. 

  1. Este cel de-al doilea premiu obţinut la Gala Green Report, de data aceasta pentru proiecte de conservare a patrimoniului natural? 

Da, este cel de-al doilea premiu obţinut la Gala Green Report, primul fiind pentru Domeniul Agri-Food – 2022, iar al doilea pentru un proiect de conservare a patrimoniului natural, mai precis un proiect de conservare a solului – principala resursă naturală pentru Agricultură. A fost o mare bucurie că am câştigat acest trofeu, atât pentru mine, cât şi pentru colectivul SCDA Brăila, cu care m-am întâlnit ca să sărbătorim împreună această frumoasă premiere

  1. În ce constă proiectul dvs. din acest an? 

Proiectul pe care l-am înscris în anul 2023 la Gala Green Report implică de fapt două proiecte sinergice, câştigate de SCDA Brăila în calitate de coordonator în competiţia ADER 2023 – 2026, la care sunt director de proiect, respectiv: ADER 1.2.2. „ÎNFIINŢAREA DE PERDELE AGROFORESTIERE ŞI STUDIUL INFLUENŢEI ACESTORA ASUPRA PROTECȚIEI ANTIEROZIONALE ȘI A EVAPOTRANSPIRAȚIEI  CULTURILOR AGRICOLE” şi ADER 20.1.3. „MĂSURI ȘI RECOMANDĂRI PENTRU REDUCEREA RISCULUI LA SALINIZAREA ȘI EROZIUNEA SOLULUI SUB INFLUENȚA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE”.

Sunt două proiecte de cercetare care vor oferi fermierilor tehnologii pedoameliorative necesare pentru toată zona de Sud-Est a României şi nu numai. Schimbările climatice din ultimul deceniu arată foarte clar că trebuie luate măsuri imediate de păstrare a patrimoniului natural în orice domeniu, dar mai ales de păstrare a fertilităţii solurilor pentru agricultură. Fără agricultură geoponică, nu putem avea hrană pentru toată omenirea. Fără o gândire sustenabilă în domeniul păstrării patrimoniului natural, nu vom putea dezvolta o societate normală în viitor. Nu inventăm noi roata pentru a doua oară, ci doar trebuie să implementăm în fermele noastre ceea ce s-a dovedit sustenabil pentru păstrarea fertilităţii solului şi pentru creşterea producţiilor agricole, cu costuri cât mai mici. Modelul de perdele agroforestiere este preluat de la partenerul nostru de proiect SCDA Turda, respectiv de la Ferma Bolduţ, unde efectele benefice ale perdelelor înfiinţate de zeci de ani s-au dovedit atât asupra păstrării fertilităţii solului, prin efectele antierozionale şi de păstrare a umidităţii în sol, cât şi asupra productivităţii culturilor agricole protejate de aceste perdele de protecţie, prin păstrarea unui microclimat benefic plantelor şi prin protecţia împotriva bolilor şi dăunătorilor. Ce aduce în plus proiectul nostru, al SCDA Brăila, este faptul că folosim în loc de speciile forestiere obişnuite, arbuşti şi pomi fructiferi în primul şi în al patrulea rând al perdelei forestiere şi plopi energetici în cele două rânduri din mijloc. În acest mod, suprafeţele care se scot din folosinţa agricolă vor aduce profit în continuare, prin comercializarea fructelor şi prin producţia de peleţi energetici care pot fi folosiţi în fermele unde nu avem centrale pe gaz sau, de asemenea, pot fi comercializaţi. Al doilea proiect privind reducerea riscului de salinizare şi eroziunea solului implică măsuri biologice pedoameliorative pe solurile sărăturate sau în curs de sărăturare datorită schimbărilor climatice şi folosirii în exces a irigaţiilor. Aceste măsuri constau în folosirea de îngrăşăminte organice şi de culturi verzi acoperitoare, în care rezultatul economic previzionat este scăderea cantităţilor de îngrăşăminte chimice şi/sau biologice, prin încorporarea culturilor verzi în sol, cu efect de lungă durată pentru creşterea conţinutului de materie organică şi humus. Protocolul experimental implică folosirea mai multor variante de culturi verzi, îngrăşăminte organice şi amendamente pentru sol, astfel încât la finalul proiectului să oferim fermierilor cea mai bună tehnologie ameliorativă, într-un ghid de bune practici, care va include toate rezultatele obţinute prin implementarea proiectului.

Detalii despre cele două proiecte pot fi accesate la următoarele link-uri: https://scdabraila.wixsite.com/ader122

https://scdabraila.wixsite.com/ader2013

  1. Pe ce suprafaţă au fost montate perdele agroforestiere şi în ce zone? 

Perdelele agroforestiere care se înfiinţează la SCDA Brăila sunt la început de drum şi vor avea o lungime totală de 7 km, pe o lăţime de 15m, deci suprafaţa totală care va fi dedicată acestor perdele de protecţie va fi de 105.000 m2, adică 10,5 ha. Proiectul nostru actual prevede înfiinţarea perdelelor agroforestiere la Centrul Experimental Chişcani, unde avem un teren de 56 ha dedicat cercetării agricole şi la Centrul Experimental Insula Mare a Brăilei, unde avem un teren de 200 ha, atât pentru cercetare cât şi pentru dezvoltare, adică pentru multiplicare de sămânţă de grâu, orz şi mazăre de toamnă.

În toamna anului 2023, am început plantarea pomilor fructiferi la CE Chişcani, Brăila, pe perimetrul destinat perdelelor agroforestiere, urmând ca anul acesta, în primăvară, să continuăm acţiunea.

Până în momentul de faţă, deoarece proiectul a fost câştigat în iulie 2023, am reuşit să împrejmuim două sole din CE Chiscani cu primul rând de pomi fructiferi, cu soiuri româneşti de meri, achiziţionaţi de la SCDP Bistriţa. Sunt soiuri pe care cercetătorii pomicoli de acolo le-au obţinut cu o toleranţă mai bună la stresul hidric şi la dăunători. Lungimea perimetrului înfiinţat în toamna anului 2023 este de 840 m, însă vom continua în primăvară să plantăm atât pomi fructiferi, cât şi plopi energetici.

Plopii energetici îi avem noi, la SCDA Brăila, într-o pepinieră pe care am înfiinţat-o personal, în 2013, cu colegii mei tineri de la Sectorul Cercetare. Acum, nu avem decât să folosim acest material biologic, ca să înconjurăm suprafeţele pe care ni le-am propus în proiect. Nu este uşor, pentru că implică foarte multă muncă manuală şi tocmai de aceea în proiectul nostru am implicat un alt partener, INMA Bucureşti, care se va ocupa de plantarea mecanizată a plopilor energetici, cu utilajele agricole de plantat pe care le deţin. În toamna trecută, merii achiziţionaţi de la SCDP Bistriţa au fost plantaţi manual, aşa cum se vede în imaginile de mai jos.

După plantarea celor două rânduri de plopi energetici, vom finaliza plantarea celui de-al patrulea rând cu arbuşti fructiferi din speciile afin, alun, aronia, zmeur, cătină, etc.

  1. Care sunt principalele obstacole pe care le-ati intalnit in implementare?

Sunt bucuroasă că mă întrebaţi acest lucru pentru că, de obicei, când se câştigă un premiu, întrebările sunt doar despre lucrurile frumoase, care au dus la succes. Ei bine, situaţia nu este întotdeauna „roz” în implementarea proiectelor de cercetare în România. Sunt foarte multe piedici, în special legislative, pe parcursul implementării lor. Este o foarte mare onoare pentru mine că am câştigat două trofee Green Report 2022 şi 2023, în condiţiile în care reprezint o instituţie publică. Anul trecut a mai fost câştigătoare şi Banca de Gene de la Suceava, tot instituţie publică, pe care o admir şi o respect din tot sufletul pentru modul în care reuşeşte să gestioneze un patrimoniu atât de bogat de material biologic pentru păstrarea biodiversităţii. Nu e uşor!

Anul acesta, la Ediţia Green-Report 2023, singura instituţie publică premiată a fost SCDA Brăila, şi le mulţumesc mult evaluatorilor pentru acest lucru! Acest trofeu este un mare imbold pentru tinerii cercetători din staţiune ca să ducă la îndeplinire ceea ce ne-am propus şi ca să se gândească şi ei în continuare la proiecte şi mai inovative.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, până în prezent, am întâmpinat două probleme, una minoră şi alta majoră. Problema minoră este că iepurii de câmp ne rod pomii sădiţi în toamnă, dar luăm măsuri ca să-i protejăm. Problema majoră este că în BVC-ul propus pentru anul 2024, ne-au fost tăiate toate investiţiile, inclusiv din venituri proprii. Aveam prevăzute în lista de investiţii mai multe echipamente de laborator, cât şi o linie de peletizare, care ne-ar fi fost utile în implementarea proiectului. Cum putem face peleţi, dacă nu avem echipamentul necesar?

  1. Care sunt obiectivele pe anul ce urmeaza? 

Obiectivele pe anul acesta sunt legate primordial de implementarea Fazei a 2-a din fiecare din cele 10 proiecte de cercetare pe care le avem în derulare, plus celelalte proiecte de prestări servicii de cercetare, care vin de la diverşi parteneri din mediul de afaceri. Şi, nu în ultimul rând, avem în continuare încă patru propuneri de proiecte noi pe care dorim să le depunem până pe 12 februarie.

Organizăm în continuare cursurile online gratuite pentru fermieri, tineri cercetători şi ingineri agronomi, până la începutul lunii martie.

Pe 26 Ianuarie 2024 am organizat cea de-a patra ediţie a conferinţei ICRESB (International Conference about Rice and Engineering Sciences in Braila), care a fost un succes pentru noi, pentru ca am avut 3 prezentări din străinătate (Turcia şi Germania), 3 prezentări din Bucureşti, 3 prezentări din Cluj şi 3 prezentări din Brăila. Ca organizator, consider că a avut o structură foarte echilibrată.

Probabil că mulţi consideră că ne propunem prea multe, însă eu merg pe premiza că doar dacă ne propunem multe obiective putem avea multe realizări.

Vă mulţumesc mult că ne-aţi apreciat şi premiat proiectele noastre, chiar dacă suntem o instituţie publică, cu destul de multe deficienţe de finanţare!

Cercetarea trebuie să primeze în toate domeniile, dar mai ales în agricultură, pentru a avea o mâncare sănătoasă şi pentru a păstra integru patrimoniul de resurse naturale! Felicitări pentru organizarea Galei Green Report, un eveniment foarte important pentru România!

O inițiativă a publicației Green Report, lider de 15 ani pe teme de mediu și sustenabilitate, pentru al treilea an consecutiv,  Gala Green Report premiază excelența și recunoaște cele mai importante proiecte din domeniul sustenabilității, atât din sectorul privat, cât și din cel public.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri