LAUREAȚII Galei Green Report – ELMAS: Suntem pregătiți să extindem procedura de închiriere echipamente cu servicii incluse în regim de economie circulară

Premiul pentru EXCELENȚĂ ÎN ECONOMIE CIRCULARĂ, oferit la Gala Green Report 2024, a fost obținut de ELMAS SRL din Brașov, cu 8,25 de puncte. ELMAS a fost premiată la aceeași categorie și anul trecut.

Pentru a-și îmbunătăți sistemul de depozitare a deșeurilor, compania ELMAS din Brașov a achizitionat doua utilaje speciale de compactat ambalaj de hârtie și carton și a decis să își achiziționeze patru echipamente mecanice de depozitare pe verticală care să permită o viteza mare de operare la introducerea și eliberarea pieselor din depozit, a explicat Marton Geza, fondatorul şi administratorul companiei ELMAS din Braşov, într-un interviu acordat Green Report. Acesta spune că societatea a atins o performanță de invidiat și de ani buni nu a mai livrat componente sau piese nepotrivite clienților datorită controlului sever al codurilor de bare și a eliminat 50% din deșeurile de hârtie /carton din activitatea sa.

Compania arată că e pregătită să extindă procedura de închiriere echipamente cu servicii incluse în regim de economie circulară cu facturare lunară.

Marton Geza mai afirmă că ELMAS a creat produse sustenabile, cu o durată de viață extinsă, eficiente energetic, însă piața locală nu este pregătită să accepte achiziția unor produse performante și de calitate mai scumpe, astfel că o parte a clienților s-au îndreptat spre echipamentele low-cost din piață. Asta chiar dacă în utilizare costurile de mentenanta mici al echipamentelor sunt mult mai avantajoase și în scurt timp își dovedesc și eficiența economică.

În ceea ce privește planurile pentru acest an, compania are în plan instalarea unui parc de panouri fotovoltaice 400Kw/h în incinta ELMAS din Brașov, dar și achizitionarea unui strung performant CNC pentru fabricația echipamentelor de ridicat. De asemenea, ELMAS estimează pentru acest an finalizarea și prezentarea birourilor de arhitectură din România a unui sistem vertical motorizat de umbrire cu jaluzele ELMAS, instalat în fața unor pereți cortină de sticlă a căror lamele fotovoltaice produc energie electrică stocată în baterii.

  1. Ce strategie implementați în privința reciclării?

Reciclăm multe deșeuri soldate din procesul de fabricație. În activitatea noastră de fabricare / mentenanță / reparații echipamente și asigurarea pieselor de schimb, importăm din CE de la furnizorii noștrii diverse materiale, componente, organe de asamblare, piese de schimb, toate fiind ambalate și etichetate individual în pungulițe și pungi de polietilenă care la rândul lor sunt protejate / învelite în hârtie și așezate în cutii și cutiuțe de carton, toate urmând a fi recepționate, inventariate și depozitate pe rafturi. Odată cu dezvoltarea afacerii noastre, livrările acestor componente din CE sau intensificat și săptămânal umpleam un container mare de deșeu de ambalaj de carton/hârtie. Ridicarea unui asemenea container se făcea cu un camion care venea și înlocuia containerul plin cu altul gol, operație destul de costisitoare mai ales că în container cartoanele nu erau presate ci doar aruncate dea valma.

Spațiul existent de depozitare devenise insuficient. Pentru o extindere ar fi fost necesară o autorizație de construcție greu de obținut și astfel ne-am decis să ne achiziționăm mai întâi patru echipamente mecanice de depozitare pe verticală care să permită o viteză mare de operare la introducerea și eliberarea pieselor din depozit, operații controlate digital cu un software și cu coduri de bare, numit SAP. Cu noua tehnologie adaptată a crescut productivitatea specifică, precizia și corectitudinea operațiilor de înregistrare și eliberare de piese. Acest succes a determinat achiziționarea a încă șase echipamente performante pentru a face față necesităților din producție. Odată cu creșterea numărului de piese /materiale, a crescut și cantitatea de carton și hârtie de ambaj, deșeuri care se aglomerau în curte. Pentru a ne îmbunătăți sistemul de depozitare deșeu am achiziționat două utilaje speciale de compactat ambalaj de hârtie și carton, câte unul în fiecare depozit al companiei noastre, iar în noua procedură de recepție a produselor, ambalajele de hârtie și carton erau introduse în presa de compactare și în timp, în presă, se formează un bag de carton/hârtie presată de dimensiunea de circa 1mc cu o greutate de 150-200 kg.

Aceste baguri și-au găsit locul într-un șopron și când se umplea un tir cu ele (circa 20 buc) transmiteam deșeul ambalat spre reciclare la o fabrică de hârtie iar în schimb cumpăram din fabrica produse de hârtie utilizate în firma noastră și în cantinele noastre. Însă odată cu digitalizarea lărgită pe întregul proces de achiziție de produse/piese și pentru minimalizarea ambalajelor și simplificare recepției de materiale, am convenit cu furnizorii nostrii că piesele, componentele să fie ambalate doar în pungi de polietilenă etichetate cu codurile de bare ale produsului și livrate în sistem vrac într-un recipient refolosibil urmând că în cadrul recepției în depozitul nostru, procedura de recepție să fie una simplificată prin citirea codului și depozitarea în sistemele automate de depozitare printr-un simplu “click”. Am atins o performanță de invidiat, de ani buni nu am mai livrat componente / piese nepotrivite clienților datorită controlului sever al codurilor de bare și am eliminat 50% din deșeurile de hârtie /carton din activitatea noastră.

  1. De ce ați decis să urmați calea unei economii circulare?

Compania noastră a privit intodeauna spre viitor și a analizat continuu tendințele noi din piață cât și Directivele Parlamentului European și a Consiliului, deoarece tehnologiille și conceptele noi care urmează a fi implementate în UE, inclusiv în Romania, vor elimina din piață producătorii conservatori. Acest aspect ne-a determinat să modificăm și să modernizăm produsele noastre în conformitate cu noile cerințe în materie de proiectare ecologică, să aplicăm tehnologii noi și să ținem cont de impactul energetic al utilajelor fabricate. Termenii utilizați “sustenabilitate“, “durata de viață”, “eficientă energetică” și ulterior “economia circulară” au fost preluate de ELMAS BRAȘOV INSTALAȚII DE RIDICAT, în activitatea de proiectare și în producția echipamentelor pe considerentul că este singura cale care poate garanta în viitor succesul companiei noastre în condițiile existente. În condiții normale, companiile cu viziune spre viitor țin pasul cu reglementările UE care privesc în principal mediul înconjurător. Criza economică din 2008-2009 a schimbat puțin regula jocului în tara noastră. În perioada crizei au căzut cotele în vânzarea produselor noi de folosință îndelungată. În piață au apărut tot mai multe produse ieftine, fabricate în afara UE. Marii producători europeni au investit și și-au transferat producția în China, India, etc, țări în care atât materia prima (otelul de exemplu) cât și exportul era subvenționat de stat.

Sloganul “aici găsești prețul cel mai mic“ a devenit argumentul principal în vânzări, el s-a răspândit în tara noastră printre importatori și astfel industria locala românească a fost supusă unei presiuni imense de a ține pasul cu preturile afișate pe rafturile retailerilor. Cum era și firesc să se întâmple, marea majoritate a producătorilor locali care își vindeau produsele în principal în piață românească nu au reușit să-și șuștină activitatea în fata acestei concurente neloiale și și-au închis porțile iar fabricile s-au transformat în afaceri imobiliare. ELMAS SRL s-a axat încă de la constituirea companiei în anul 1990, pe servicii de mentenanță al instalațiilor de ridicat, activitate obligatorie în funcționare, indiferent de starea economiei. Serviciile conexe vânzării produselor cum ar fi întreținerea și repararea echipamentelor de folosință îndelungată ne-au asigurat stabilitatea financiara în vremurile grele, aceste serviciile conexe nu puteau fi importate. Ne-am propus să fabricăm echipamente în România și să oferim utilizatorilor întreg pachetul, produs fabricat, livrat și instalat și ulterior în regim de full service reparațiile aferente, pe țoață durata de viață a produsului. Compania și-a format mai întâi un nucleu de ingineri proiectanți, a închiriat o hală, a achiziționat licențe și a început să producă echipamente pentru piață locală oferind în pachet, împreună cu produsele livrate și serviciile conexe obligatorii la punerea în funcțiune și mentenanța asiguratorie pentru o funcționare îndelungată.

Noua abordare a economiei circulare a stimulat dezvoltarea și fabricarea unor produse performante și utilizarea unor tehnologii de top doar că astfel am înregistrat o scumpire a produsului finit iar echipamentele noastre de calitate au devenit mai greu vandabile, într-o piață în care argumentul principal al unei achiziții fară pretenții, este “prețul cel mai mic”. O parte a clienților nostri s-au îndreptat spre echipamentele low-cost din piață, invocând pe deoparte caietele de sarcini care menționau prețul mic de achiziție dar și lipsa fondurilor necesare achiziționării unui produs de calitate, pe care și l-ar fi dorit dar în lipsa fondurilor necesare au optat pentru un produs low cost și neperformant. Am creat produse sustenabile, cu o durată de viață extinsa, eficiente energetic doar că piață locală nu este pregătită să accepte achiziția unor produse performante și de calitate mai scumpe chiar dacă în utilizare costurile de mentenanță mici al echipamentelor sunt mult mai avantajoase și în scurt timp își dovedesc și eficienta economică. De aici și până la “vânzarea produsului că și serviciu“ cum spunea domnul Marius Brinzea Director Strategie Reciclad’OR, a fost doar un pas mai ales că Directivele UE îndeamnă companiile să urmeze noua stategie a “economiei circulare”.

Oferta noastră a surprins utilizatorii unor asemenea produse deoarece au înțeles că în acest mod beneficiază de un produs de calitate însoțit și de serviciile aferente, că grija funcționarii, autorizării și a mentenanței cade în sarcina furnizorului, ei urmând să achite lunar o taxă paușală stabilita la contractare. Suntem pregătiți să extindem, cu țoață gama produselor fabricate la ELMAS Brașov, procedura de “închiriere echipamente cu servicii incluse” în regim de economie circulară cu facturare lunară, avem clienți interesați de o asemenea perspectivă, contractele de închiriere sunt pregătite doar că nu găsim finanțarea necesară de la băncile comerciale din Romania. Dezbaterile pe marginea ECONOMIEI CIRCULARE în forma prezentata mai sus “vânzare produsului că Serviciu“ ar trebui să atingă și modalitate / condițiile de finanțare a companiilor implicate de către băncile comerciale.

  1. Care este consumul de energie al companiei și cât la sută este energie verde? Aveți în plan montarea unor panouri solare, pentru a sprijini consumul?

Consumul de energie al companiei este de 625 tep/an conform ultimei declarații către ANRE.

Pentru procesul de producție consumul de energie se efectuează și din rețeaua proprie a parcului cu panouri fotovoltaice care produce 26.000 Kwh/luna și o reducere a emisiilor de CO2 de 11 t / lună. Panourile sunt montate pe acoperișul halei de producție și energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic este utilizată pe fluxul de producție în timpul schimbului 1 de lucru, iar cea produsă pe durata schimbului 2 este stocată în baterii, urmând a fi utilizată la iluminatul exterior tip LED al facilității de producție, pe timpul nopții. Pe diverse intervale de timp iarnă-vară, energia generată de sistemul fotovoltaic pe parcursul schimbului 2 de lucru poate fi mai mare decât necesarul de consum propriu. În acest sens, s-au derulat investiții în retehnologizarea capacităților de producție și a fost dată în folosință recent și o instalație de producere și stocare azot lichid, destinată asigurării necesarului de azot lichid pentru echipamentele CNC de debitare cu laser, aflate pe fluxul de producție. Astfel, parte din energia verde generată de propriul sistem fotovoltaic este acum utilizată și pentru funcționarea generatorului instalației de producere și stocare a azotului lichid.

Un alt exemplu în montarea de panouri fotovoltaice este Sistemul de panouri fotovoltaice integrat la parcarea auto Elmas Combiparker. Sistemul de umbrire montat pe cele două fațade ale sistemului de parcare auto, care au expunerea cea mai îndelungată la soare, în direcția sud-vest, cu o putere instalată de 17 kw, are rolul de a asigura două funcții principale: – funcția de umbrire necesară pentru diminuarea efectului de seră din interiorul sistemului de parcare și – funcția de producere a energiei electrice verzi utilizându-se energia solară, în vederea obținerii unui anumit grad de autonomie a funcționării sistemului de parcare. Energia solară fotovoltaică captată în timpul zilei și transformată în energie electrică se vă stoca în bateria de acumulatoare, urmând a fi utilizată în timpul noptți. O parte din energia electrică acumulată se vă păstra pentru alimentarea unor consumatori vitali, în cazuri de extremă necesitate. Cu ajutorul automatizării specifice, jaluzele fotovoltaice vor avea o poziționare optimă față de soare, în orice moment al zilei.

  1. Ce obiective v-ați stabilit pentru acest an?

Obiective pe anul 2024:

  • Finalizarea si prezentarea birourilor de arhitectura din România a unui sistem vertical motorizat de umbrire cu jaluzele ELMAS, instalat în fața unor pereți cortină de sticlă a caror lamele fotovoltaice produc energie electrică stocată în baterii. Primul sistem de umbrire de acest fel s-a montat pe structura metalică a unei parcări automate la Brasov în curtea companiei ELMAS, made by ELMAS, pentru a fi prezentată doritorilor.
  • Finalizarea și prezentarea prototipului COMBIPARKER ELMAS în cadrul Expozitiei “POWER 2 DRIVE EUROPE” 2024 în luna iunie 19-21.2024 in MÜNCHEN, în calitate de mebru al BEM – Bundesverband e-Mobilithät, Asociatie federală din Germania a cărei invitatie de a activa în calitate de mebru în Asociație ne onorează. Sistemul de parcare COMBIPARKER ELMAS îndeplinește toate cerințele mobilitatii urbane și include în afara parcării autoturismelor în regim automat și un sistem de încărcare simultană al bateriilor devenind astfel un HUB de încărcare electrică pentru 25 de autoturisme liftate aflate pe o arie construită de 70 mp.
  • Finalizarea și prezentarea prototipului PLATFORMA LIFTATA ELMAS pentru europaleți și însoțitor, montată în depozite, cu sarcina de 2.500 kg, tracțiune electrică și o înălțime de ridicare de 18 m cu mai multe stații, cu calarea platformei în fiecare stație. Este primul echipament ELMAS în care troliul de ridicat este fabricat la Brașov.
  • Instalarea unui parc de panouri fotovoltaice 400Kw/h în incinta ELMAS SRL – Griviței nr 1Y Brașov.
  • Achiziționarea unui strung performant CNC pentru fabricația echipamentelor de ridicat.
spot_img

Ultimele știri