Laszlo Borbely: Romania e pe ultimul loc in UE la colectarea selectiva a deseurilor

Romania e pe ultimul loc in UE la colectarea selectiva si reciclarea deseurilor, singura tinta europeana atinsa pana acum fiind cea pe PET-uri, a avertizat astazi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, in cadrul unei conferinte de deschidere a targului international de mediu Romenvirotec.

El a facut un apel catre toti actorii implicati in gestionarea deseurilor, precum autoritatile locale, salubrizatori sau asociatii colective, sa dezvolte proiecte si sa acceseze cele 1,2 miliarde care vor fi alocate gestionarii integrate a deseurilor pana in 2014.

”Tin sa mentionez ca avem probleme cu colectarea, insa nu si cu reciclarea. La Buzau avem o fabrica de reciclare (Greentech Buzau, n.r.) care nu-si acopera capacitatea din lipsa de materie prima, fiind nevoita sa apeleze la importuri", a mai spus ministrul Borbely.

La conferinta au participat reprezentanti ai asociatiilor colective de preluare a responsabilitatii gestionarii deseurilor, precum Ecorom, Environ sau Ecotic, dar si reprezentanti ai firmelor de salubrizare.

Taxa pe depozitul la groapa, decisa in cateva luni

Ministrul Borbely a mai mentionat ca pana in prezent au fost inchise 137 de depozite de gunoi neconforme si au mai ramas de inchis 100. In ceea ce priveste vehiculata taxa de depozit la groapa, el a precizat ca, in 2 – 3 luni, se va hotari daca aceasta va fi aplicata sau nu operatorilor gropilor de gunoi.

„Am studiat aceasta problema in cateva dintre tarile europene si ramane sa hotaram in cateva luni daca si in Romania a fi aplicata sau nu aceasta taxa. Ea va fi cu atat mai mica cu cat cantitatea de gunoi depusa la groapa este mai mica”, a spus Borbely. Ministerul nu agreeaza nici varianta unui asa zis sistem de buy-back la PET (prin care sa se aplice o taxa pe recipient, n.r.), chiar daca in doua hipermarketuri au fost instalate deja automate de preluare a recipientelor de plastic.

Ministrul s-a declarat nemultumit de modul in care in prezent autoritatile locale gestioneaza deseurile, insa a spus ca lucrurile se pot rezolva daca va exista colaborare intre autoritatile locale, ministerul Mediului si operatorii de salubritate.

El a aratat totodata ca bugetul statului va obtine venituri suplimentare de 1 miliard de euro si se vor crea 200.000 de noi locuri de munca odata cu lansarea programului integrat de gestionare a deseurilor, in 2015, a declarat astazi ministrul. Potrivit ministrului, prin reducerea cantitatilor de deseuri aruncate la groapa de gunoi se vor economisi anual 4 milioane de tone de resurse naturale.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri