Laszlo Borbely: „Buy-back-ul ar putea fi o solutie pentru colectarea PET-urilor”

„Pentru a scapa de deseurile din plastic, pe langa campaniile pe care le initiaza ONG-urile si obligativitatea consiliilor locale vizavi de colectarea deseurilor, ar putea fi luate in calcul si alte masuri, cum ar fi, de exemplu, buy-back-ul. Aceasta practica este prezenta in tari din afara si ma gandesc la o modalitate prin care am putea amplasa in marile lanturi de magazine automate pentru PET-uri”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la lansarea campaniei de colectare si reciclare selecticva, Baterel si Lumea Non-E, initiata de Asociatia Environ.

Pana la 31 decembrie 2013, trebuie sa reciclam 55% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaje, 60% pentru sticla si 22,5% pentru plastic.

Rascumpararea PET-ului sau buy-back-ul ar putea fi o solutie pentru a scapa Romania de deseurile din plastic. Faptul ca oamenii vor primi banii inapoi pentru fiecare PET adus la magazin ar putea fi un stimulent.

In Germania, de exemplu, producatorul instituie in pretul PET-ului un fel de “timbru verde”. Acesti bani pot fi recuperati de client atunci cand acesta duce sticla din plastic la magazin, iar, in schimbul ei, primeste o anumita suma de bani pe care o poate folosi la cumparaturi.

La noi ar exista posibilitatea, exprimata si de ministrul Mediului, ca in marile lanturi comerciale sa fie instalate automate in care clientii sa introduca sticla de plastic. Cand clientul introduce in automat PET-ul, el primeste un bon pe care este trecuta o anumita suma din care-si poate lua orice altceva din magazin, de exemplu carnati.

In supermarketuri insa, ar trebui instalate si prese de compactare care transforma pe loc PET-urile in baloti ce pot fi incarcati in masini si dusi la fabricile de reciclare si ar exista, probabil, probleme cu spatiul.

Magazinele pot iesi chiar in castig, spunea cu cativa ani in urma Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, care se arata incantat de aceasta initiativa, "deoarece acestea primesc bani de la reciclatori pentru deseurile din plastic pe care le vand. Iar cumparatorul nu pierde nimic, deoarece el isi recupereaza banii, sub forma de produse, in momentul in care duce sticla la magazin".

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Lacul Paltinu, ”inecat” de PET-uri

Focus Green Report: Cum te duci tu, PET-ule?

Primul automat de preluare a PET-urilor, lansat intr-un supermarket din Pitesti

 

spot_img

Ultimele știri