Lampadarul pe baza de energie eoliana, o inovatie pentru iluminatul francez

Un lampadar pe baza de energie eoliana care poate fi completat cu energie solara a fost instalat la Issy-les-Moulineaux, Franta. Botezat Windela, prototipul a fost instalat pe 5 decembrie anul trecut. Un altul a fost instalat la Grenoble, unul dintre cele mai sarace in vant orase din Franta, de catre compania locala de distributie a energiei, GEG, informeaza cotidianul francez Le Figaro.

Datorita arhitecturii sale, Windela evita zgomotul produs de lovirea palelor de vant. „Nu emite mai mult de 12 decibeli, echivalentul unei susoteli de la o distanta de doi metri”, a declarat Pierre Henricot, inginer al Expansion et Development, firma care comercializeaza inovatia.

Dispozitivul eolian instalat pe lampadar incepe sa functioneze singur, cu ajutorul unui suflu de vant cu o viteza minima de 2 metri pe secunda, se roteste singur pana ce vantul depaseste o viteza de 20 de metri pe secunda, oprindu-se automat. Cu toate acestea, un experiment a aratat ca rezista si la vant de 200 de kilometri pe ora.

Lampadarul nu este racordat la retea, autonomia lui fiind asigurata pentru 4 – 5 zile, datorita celor 4 baterii din plumb care au o durata de viata de 5 ani. O alta optiune ar fi bateriile de litiu care sunt mai scumpe si care au o durata de viata de 10 ani.

Lampadarul a atras admiratie intrucat are avantajul de a putea fi amplasat cu usurinta si se pot folosi LED-uri, mult mai economice si de 10 ori mai rezistente decat becurile clasice. „Nu exista cabluri de tras , astfel ca pot fi folosite in spatii protejate precum parcurile naturale”, a declarat Francois Besse, reprezentantul companiei producatoare.

Lampadarele pot fi folosite si pentru luminarea drumurilor si autostrazilor, dar si a parcarilor. Inventatorii sai spera sa il vada si de-a lungul canalului Midi, la Toulouse, la Maisons-Laffitte, la Guermantes. Alte 20 de orase se afla pe lista.

Exista, insa, si inconveniente precum faptul ca bateriile si LED-urile continu poluanti. Cu toate acestea, reprezentantii companiei energetice au anuntat ca exista contracte in vederea reciclarii acestora.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri