Lafarge isi mareste capacitatea de co-procesare a deseurilor

Lafarge Romania a inaugurat la uzina de ciment din Hoghiz platforma de receptie, procesare, depozitare temporara si transfer de deseuri solide. Valoarea totala a investitiei realizate pentru marirea si optimizarea capacitatii de co-procesare a deseurilor este de trei milioane de euro (13,7 milioane lei), suma fiind finantata integral din resursele Lafarge Romania si finalizata in mai putin de un an.

Investitia realizata in cadrul uzinei Lafarge din Hoghiz face parte din angajamentul public asumat de Lafarge de a-si reduce emisiile globale nete pe tona de ciment cu 33% intre 1990 si 2020.

„Co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment reprezinta alternativa sustenabila si viabila de valorificare a deseurilor, cu efecte benefice asupra mediului inconjurator, sanatatii si securitatii oamenilor. (…) Un numar important de operatori economici din diverse sectoare, cum ar fi cele industriale si publice, este interesat de gestionarea corecta si conforma a propriilor deseuri si, in acest sens, apeleaza la serviciile complete oferite de catre noi, in parteneriat cu ECO GEST”, declara Arpad Farkas, director Uzina Hoghiz.

Activitatea de co-procesare a deseurilor a inceput, in cadrul uzinelor Lafarge din Romania, inca din anul 2002 si a continuat sa se dezvolte cu cresterea progresiva a cantitatilor anuale de deseuri co-procesate si a ratei de substitutie a combustibililor traditionali cu combustibili alternativi si a materiilor prime traditionale cu materii prime alternative.

„Principalele avantaje ale co-procesarii deseurilor in fabricile de ciment sunt: reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, conservarea resurselor naturale neregenerabile, diminuarea riscurilor de mediu prin reducerea cantitatii de deseuri destinate depozitarii si implicit evitarea supra-aglomerarii in depozitele controlate”, declara Monica Tudor, Industrial Ecology Managing Director ECO GEST S.A.

Uzinele Hoghiz si Medgidia detin autorizatii integrate de mediu pe baza carora pot co-procesa o gama larga de peste 100 de tipuri de deseuri – solide, lichide, pastoase – provenite din diverse activitati industriale, cat si deseuri municipale sortate. O parte din deseurile municipale valorificate energetic prin co-procesare in cadrul uzinei Hoghiz, provin de la statia de sortare RECY ECO COMBUSTIBIL, primul parteneriat privat in domeniu, incheiat intre compania URBAN S.A. Sucursala Brasov si ECO GEST SA.

Foto: ecogest.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Lafarge, model de conservare a apei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri