Lacul IOR din Capitală este roșu. Apele Române: Indicatorii de calitate se situează în jurul valorilor normale

Apa lacului IOR din București este roșie de mai bine de trei săptămâni. Un ONG susține că este poluat cu urină și fecale, însă Administrația Națională „Apele Române” a transmis că indicatorii de calitate ai apei lacului IOR se situează în jurul valorilor normale.

„Lacul IOR a devenit Lacul Roșu al Bucureștiului, numai că la ultimul fenomenul este natural iar la primul e vorba de poluarea cu fecale. Fiind lac natural ce are la bază trei izvoare și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând în calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de înroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat în reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și «deplasare» a poluării specifice apelor curgătoare”, au declarat reprezentanții Fundației Eco-Civica.

„Stimați cetățeni, vă rugăm să nu intrați în contact cu apa și sub nicio formă nu lăsați copiii să ia contact cu apa”, au atenționat aceștia.

În urma sesizărilor a fost desfășurat un control în care au fost implicați toți factorii din parc – deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori, potrivit Gărzii de Mediu București.

„Din analizele preliminare efectuate la apa lacului IOR de către laboratorul nostru, indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale. Aceste analize au fost efectuate în cadrul unui control coordonat de către Garda Naţională de Mediu cu privire la modificarea culorii apei lacului. Nu există mortalitate piscicolă. Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3 căreia i s-a solicitat să continue monitorizarea calităţii apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât şi al faunei acvatice”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” pe pagina de Facebook a instituţiei.

Citește și: 

2.200 de kilograme de deșeuri adunate din parcul și din apele Lacului Tăbăcăriei, Constanța

Șapte locuri din lume care au găsit soluții creative pentru poluare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri