Kronica unui bebe de impact, la 12 saptamani

Text de Alex Bara

In urma cu exact un an, pretul petrolului sarea din record in record, antrenandu-i pe analisti, care faceau estimari care de care mai ingrijoratoare. Pe data de 5 mai 2008, barilul de petrol ajunsese peste pragul de 120 de dolari, iar pe 21 mai sarise de 130. Pretul petrolului a cazut acum sub 50 de dolari pe baril, eu cresc mare si refuz sa intru in psihoza crizei mondiale.

Eu, ca un bebe simplu, imi vad de cronica mea si sper sa-i ajut pe parintii care o citesc, ca pe politicieni nu mai trebuie nimeni sa-i mai creada. Asa ca mi-am continuat viata-poveste inceputa luna trecuta si tot folosesc urmatoarele elemente de confort ale lumii „civilizate“ in care am venit:

  • Scutece de unica folosinta, am crescut la 8/zi;
  • La baita am ramas constant 25-30 l la 2 zile;
  • Masina de spalat pe zi doar pentru hainutele mele, echivalent a 43-45 l apa uzata;
  • Cum am drepturi egale in casa – pentru aparatele elctrocasnice folosite pentru mine imi revin cam 80 kWh/luna, adica 0,67 T metrice de C02 emise anual numai din utilizarea electricitatii;
  • La deseurile solide ale casei adaug in continuare 4 kg/saptamana.

Conform unui calculator de estimare a emisiilor, familia mea se incadreaza cu o casa si o masina la 18 t emisii de carbon/an, care ar costa 252.00 de dolari sa se anuleze prin masuri ecologice acest impact (sechestrare forestiera – plantari de copaci, instalare surse de energii alternative).

Curios fiind, am folosit un alt calculator mai detaliat care analizeaza deprinderile familiei: tipul casei, energia casei, mijloace de transport inclusiv zboruri/an, hrana, deseuri si reciclare. Rezultatul este un uluitor 33 t emisii de CO2 echivalent/an, adica cu 47 t sub media unei familii de 3 persoane in SUA, insa cu 16 t peste medi mondiala echivalenta. Tati imi spune ca mai trebuie lucrat la izolarea casei, eventual folosirea unor energii alternative chiar daca suntem la bloc, reducerea consumului de carne de pui, mai multa mancare organica, schimbarea filtrul de aer la masina si convertirea la GPL.

Eu cred ca este un calcul mult prea adaptatat la consumerismul american, insa imi deschide ochii.

Mami si tati incearca in continuare sa menajeze mediul avand grija de mine, si iata ce mai povestesc:

Plumb – remediu la baterii

Pentru jucariile mele, deocamdata, consum cam 2 baterii AA la 4 zile. Avem baterii reincarcabile, ceea ce inseamna 550 de zile de utilizare continua sau 2×2200 baterii alkaline AA. Spargatorii de mituri de la Discovery mi-au soptit ca asta inseamna 5.500 Wh fata de 2.4 Wh baterii alcaline.

Plimbare – remediu la CO2

In Bucuresti, sansele de a avea acces la spatiul verde cu aer curat, fara praf si zgomot sunt hilare. Calatoria cu bebelusul in carucior printre masini parcate hais si cea, printre excremente si gr praf/m2 este una terifianta. Parintii sunt condamanti la utilizarea automobilului pentru o simpla plimbare care sa ajute nou-nascutul sa se aclimatizeze la mediul inconjurator. Si, uite asa, bebe contribuie cu inca 0,5 kg CO2/plimbarica sau macar cu drumurile neprogramate la farmacia non-stop in miezul noptii. Remediu: planificarea imbunatatita a timpului pare sa fie solutia, insa timpul este dominat de atentia pentru bebe.

Alte ponturi

  • O daia naturala: utilizarea vopselurilor non-COV, mobila eco-prietenoasa, utilizarea unei saltele organice, evitarea covoarelor conventionale;
  • Hranirea eco: alaptare, folosire biberoane din sticla, hrana bio si medicamente naturale;
  • Curatenie: folosirea curatitorilor cu impact cat mai redus asupra mediului (vezi etichetele sticlelor);
  • Jucarii: figurine organice si jucarii de lemn; Parabenii din cosmeticele pentru copii, nevoia de mai mult verde imi spun ca aceasta kronica va kontinua acum cand abia incep sa devin eco-constient.  
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri