Jurnalul National: WWF, ONG-ul anului

WWF (World Wide Fund for Nature),cea mai importanta organizatie internationala care lupta pentru conservarea naturii, a fost desemnata ONG-ul anului la Premiile European Public Affairs 2008, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Bruxelles.

Premiul este “un semn de recunoastere a eforturilor constante depuse de WWF pentru promovarea unei economii sustenabile in contextul global de astazi”. Una dintre marile provocari ale factorilor de decizie actuali o reprezinta adoptarea unor politici care sa permita ca impactul oamenilor asupra naturii sa nu depaseasca capacitatea de regenerare a Pamantului si care sa presupuna o distribuire egala a resurselor naturale ale Planetei.

Pornind de la ideea ca pentru a solutiona o problema ea trebuie analizata in amanunt, WWF a initiat mai multe metode de masurare, ce arata cat de aproape sau de departe suntem de o dezvoltare sustenabila. Unul dintre aceste instrumente de masurare il constituie Raportul Planeta Vie (Living Planet Report), lansat de WWF, cel mai important raport cu privire la starea de sanatate a Planetei, publicat in exclusivitate de Jurnalul National.

Aparut pentru prima oara in 1998 si reluat o data la doi ani, raportul descrie situatia biodiversitatii la nivel mondial si presiunea pe care consumul de resurse naturale al omenirii il exercita asupra ecosistemelor naturale. Anul acesta, el indica faptul ca mai mult de trei sferturi din populatia lumii traieste in tari cu deficit ecologic, in care consumul national a depasit cu mult biocapacitatea.

PROGRAME DESFASURATE

In RomAnia WWF a inceput sa lucreze in Romania inca de la mijlocul anilor ’90, sprijinind proiecte de protectie si refacere a zonelor umede din Delta Dunarii. Incluzand Fluviul Dunarea si Muntii Carpati printre cele mai importante 200 de ecoregiuni din lume, WWF a infiintat in 1998 Programul Dunare-Carpati, cu scopul de a derula proiecte de conservare, refacere si dezvoltare durabila in aceste zone de o biodiversitate ecologica remarcabila.

Printre reperele activitatii WWF in regiune se remarca Acordul pentru Coridorul Verde al Dunarii Inferioare, cea mai mare initiativa internationala pentru protectia si refacerea naturii din Europa, si semnarea Conventiei Carpatice, o initiativa WWF pentru conservarea si dezvoltarea durabila a zonelor protejate din Carpati.

In prezent, WWF deruleaza in Romania proiecte de conservare a naturii in ariile protejate din Muntii Carpati, pe Coridorul Verde al Dunarii Inferioare, sprijina activitati de dezvoltare durabila in mediul rural si desfasoara campanii de informare cu privire la schimbarile climatice si un mod de viata sustenabil. WWF colaboreaza cu sectorul de afaceri prin parteneriate pe termen lung sau implicarea in proiecte punctuale, al caror scop este identificarea unor solutii realiste si eficiente pentru reducerea impactului asupra mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri