Ministrul german de Finante a declarat ca UE ar trebui sa permita Germaniei sa emita un volum mai mare de dioxid de carbon pentru a compensa sistarea activitatilor nucleare civile, relateaza publicatia electronica EUObserver.
Michael Glos a precizat intr-un mesaj adresat ministrului german al Mediului, Sigmar Gabriel, ca intentia Germaniei de a renunta la energia nucleara trebuie luata in considerare atunci cand UE va emite permisele pentru emisiile de dioxid de carbon in cadrul eforturilor de reducere a poluarii la nivelul blocului comunitar. "Emisiile suplimentare care rezulta din eliminarea energiei nucleare trebuie sa fie luate in considerare de UE in cadrul proiectului de emitere de permise pentru emisii", a sustinut Glos in scrisoarea adresata colegului sau de Guvern, citata de cotidianul german Handelsblatt.
EXEMPLUL SUEDIEI. Ministrul de Finante ii cere astfel colegului sau sa prezinte aceasta pozitie in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana. Glos a oferit exemplul Suediei, care si-a asigurat un tratament special la sfarsitul anilor ’90, dupa ce a decis sa renunte la energia nucleara, UE permitandu-i sa emita cu patru procente mai multe emisii in perioada 1990-2012. UE trebuie sa reduca emisiile de carbon cu opt procente pana in 2012, fiecare stat membru avand o contributie diferita. Daca cele 17 centrale nucleare ger-mane ar trebui inlocuite cu alte sisteme generatoare de energie, atunci emisiile anuale de carbon din Germania ar creste cu 150 de milioane de tone, potrivit cotidianului Handelsblatt.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National