Academia Romana a decis sa se implice in discutiile legate de organismele modificate genetic. Astfel ca a strans cercetatori si fermieri din UE si SUA ca sa ne explice mai exact ce este cu aceste culturi.
Toti vorbitorii reuniti ieri la Academia Romana – reprezentanti ai Ministerelor Agriculturii si Mediului, ai Camerei Deputatilor, experti in biotehnologie din Statele Unite si Spania, membri ai Academiei Romane etc. – au apreciat beneficiile organismelor modificate genetic (OMG) fie pe plan economic, fie pentru protectia mediului. S-au facut referiri si la faptul ca nici omului sau animalelor furajate cu soia modificata genetic nu le este prea rau.
Cel mai vehement in expunere s-a dovedit Valeriu Tabara, vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura, Paduri si Industrie Alimentara din Camera Deputatilor. "Se neaga o baza stiintifica, se fac actiuni bazate pe spectaculos. Uniunea Europeana va ramane cu 50 de ani in urma SUA prin politica pe care o duce", a spus el, referindu-se la faptul ca UE nu permite cultivarea de OMG destinate consumului uman.
In schimb, Ministerul Agriculturii, prin vocea secretarului de stat Cornelia Harabagiu, a prezentat o pozitie echidistanta: "Romania are datoria de a respecta legislatia UE, dar si pe aceea de a sprijini agricultorii pentru respectarea celor mai noi tehnologii din domeniu. Fermierii romani doresc sa cultive OMG, numai ca piata va fi singura care va decide in acest sens".
AGRICULTURA. Vorbitorii, cercetatori sau fermieri, au aratat ca in acest moment OMG se afla in mai toate alimentele pe care le consumam. Jorge de Saja, director general al Federatiei Producatorilor de Furaje Combinate din Spania, a subliniat faptul ca aproape toata soia aflata in acest moment pe piata este modificata genetic. El a aratat ca aproximativ 60% din furajele folosite in 2005 la nivelul Uniunii Europene aveau la baza microorganisme transgenice. De Saja a dat chiar exemplul Spaniei, unde doar 1,3% din soia folosita este obtinuta prin culturi conventionale.
La mai bine de noua luni dupa ce autoritatile de la Bucuresti au interzis prin lege cultivarea soiei modificate genetic pe teritoriul Romaniei, Ambasada SUA la Bucuresti a facut o demonstratie de forta, invitand specialisti in biotehnologie care sa vorbeasca romanilor despre beneficiile soiei transgenice. Pentru a demonstra ca aceasta planta modificata genetic nu polueaza mediul si ca aduce profituri uriase, Ambasada SUA a adus la Academia Romana un fermier, om de afaceri cu greutate in statul Iowa, care cultiva de ani buni numai culturi MG. Curt Raasch a declarat ieri in fata auditoriului sau ca, desi semintele pentru porumb sau soia MG sunt mult mai scumpe, faptul ca nu mai este nevoie de ierbicide si alte substante chimice este de laudat. Raasch a subliniat totodata ca majoritatea culturilor de soia transgenica din SUA este obtinuta fara interventii asupra solului. Astfel spus, sumele alocate culturilor respective sunt mai mici, iar mediul inconjurator nu are de suferit.
Despre efectele asupra oamenilor s-a vorbit putin. Marina Newell-McGloughlin, cercetatoare americana, a mentionat ca, inainte de a fi destinata consumului, soia a fost supusa la 1.800 de analize distincte, timp de aproape zece ani. In rest, s-a aratat ca vom avea nu doar mult mai multa mancare, ci si mai ieftina, dar si mai usor de digerat de organismul uman. La conferinta de ieri nu a fost invitat niciunul dintre reprezentantii ONG-urilor de mediu, care in ultima saptamana au demonstrat impotriva OMG.
Romania, pamant fertil. In preziua dezbaterii de la Academia Romana, expertii straini s-au intalnit cu presa in cadrul unei mese rotunde, la Centrul Cultural American, unde si-au luat rolul in serios. Specialistii din SUA si Spania au venit la Bucuresti cu un mesaj: Romania are pamanturi foarte fertile pentru cultivarea OMG. Ei au dat asigurari ca biotehnologia folosita in agricultura nu este nici pe departe nociva omului, asa cum sustin ecologistii. Martina Newell-McGloughlin, de la Universitatea de Studii in Biotehnologie si Programe Educationale din California, omul de afaceri Curt Raasch, fost presedinte al United Soybean Board, si Jorge de Saja, director general al Federatiei Producatorilor de Furaje Combinate din Spania, au prezentat, intre altele, un studiu al Comisiei Europene, elaborat intre 1987 si 2002, referitor la toate aspectele ingineriei genetice. Documentul – au precizat cei trei – arata ca OMG indeplinesc standarde la fel de ridicate precum cele ale plantelor conventionale, "poate chiar mai ridicate". Astfel ca ingineria genetica aplicata in agricultura nu prezinta niciun pericol pentru om, au mai spus cei trei. "Utilizarea biotehnologiei agricole ajuta la crearea de specii de plante mai sigure decat speciile hibride, necesitand mai putine pesticide si mai putina apa si prezentand o rezistenta mai mare la boli", a declarat McGloughlin, ignorand avertismentele organizatiilor pentru protectia mediului, care sustin ca OMG sunt nocive nu numai pentru oameni ci si pentru natura.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National