Jurnalul National: Si Ariile Protejate au intrat in criza

Criza financiara afecteaza si Ministerul Mediului. Singura institutie care va fi reorganizata din cauza problemelor economice este Agentia Nationala pentru Arii Protejate. Ceruta insistent de Comisia Europena, structura a fost creata dupa mari intarzieri, in toamna lui 2008.

Decizia nu a fost inca anuntata oficial, dar surse din Ministerul Mediului ne-au precizat ca aceasta va fi luata in sedinta de guvern, pana la inceputul lunii aprilie. Hotararea va viza desfiintarea institutiei, redirectionarea bugetului prevazut pe anul 2009 catre alte institutii subordonate ministerului si renuntarea la personalul angajat. Decizia are multe implicatii si ar putea atrage amenzi din partea Comisiei Europene si chiar declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

La momentul negocierilor pentru aderarea tarii noastre la UE, Comisia Europeana a cerut in mod expres reglementarea situatiei cadrului natural al Romaniei. Practic, ariile naturale ale Romaniei nu sunt inventariate, nu avem inca un sistem real de administrare al ariilor naturale protejate, putinele desemnari care s-au facut pana acum s-au realizat la intamplare, iar pentru administrarea lor nu exista alocari bugetare, intrucat aceste zone nu au planuri de management.

Comisia Europeana a cerut infiintarea unei institutii guvernamentale care sa se ocupe de acest domeniu si sa le dea europenilor toate informatiile despre valorosul cadru natural al Romaniei: Agentia Nationala pentru Arii Protejate. Institutia ar fi trebuit sa intre in functiune de la 1 ianuarie 2007, prima zi pentru Romania in UE. Acest lucru nu s-a intamplat. Guvernul Tariceanu a amanat aproape doi ani infiintarea ANAP, fara a oferi explicatii. Abia la sfarsitul anului 2008 s-au gasit resurse financiare pentru infiintarea Agentiei.

TREI ANGAJATI

In octombrie 2008, printr-o hotarare de guvern, Calin Popescu Tariceanu decide intr-un final crearea Agentiei. Cu un buget nesustenabil, putin peste 10 milioane de euro, ANAP ar fi trebuit ca in acest an sa inceapa sa inventarieze ariile protejate din Romania, sa faca planuri de management pentru acele terenuri si sa pregateasca sau sa gaseasca finantarea pentru ele.

In primele luni de functionare, Agentia Nationala pentru Arii Protejate a avut un sediu la Brasov si doar trei angajati, fapt care a motivat practic stoparea tuturor proiectelor pentru care institutia fusese infiintata. Acesta este acum motivul pentru care guvernul doreste inchiderea Agentiei, pentru a reduce cheltuielile bugetare ale Ministerului Mediului.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri